nema im ravnih
TRADICIONALNI RECEPT ZA PRAVE SREMSKE KOBASICE DIREKTNO IZ VOJVODINE: Od sad ćete ih sami praviti, bruka kakav UKUS
Mirišljave sremske kobasice su svojim ukusom posebna priča za sebe
Nema bolje stvari od domaćih kobasica, još ako su to sremske, ma uživaćete kao pravi gurman.
Donosimo vam proveren recept za ovaj domaćinski specijalitet koji obožava ceo Balkan, a ne samo Vojvodina.
Sastojci:
7 kg svinjskog mesa
2 kg goveđeg mesa
1 kg sveže slanine bez kožurice
30 g mlevenog crnog bibera
200 g soli
100 g slatke i isto toliko ljute tucane paprike
100 g belog luka
tanka svinjska creva
1. Meso od plećke i dodatak goveđeg mesa (od vratine), najpre očistiti od žilica, pa samleti u mašini za meso (kroz rešetku 8 mm), zajedno sa slaninom i očišćenim belim lukom.
2. Dodati so, biber i papriku, pa mesiti rukama najmanje pola sata. Punilicom nadevati tanka svinjska creva, u parovima, ne dužim od 35 do 40 cm. Pri tome paziti da se ne stvaraju vazdušni jastučići, a krajeve dobro uvrnuti. Probajte i recept za srpski pasulj uz koji će savršeno ići ova kobaja!
3. Kobasice ostaviti da odleže dva do tri dana. Zatim ih dimiti u pušnici hladnim dimom (može se produžiti i na desetak dana). Posle dimljenja treba ih staviti na sušenje i dozrevanje. To traje od 45 do 60 dana. Prostorija u kojoj se suše, mora biti provetrena, a temperatura ne sme pasti ispod nule, dok bi najviša trebalo da bude 12°C.
bonus video
(Espreso/stvarukusa/prenela T.M.)