Hrana, Foto: Printscreen YouTube/Ricette Perfette

budite oprezni

LEKARI UPOZORAVAJU DA JE OVA HRANA TOKSIČNA KAD SE PODGREJE: Dečko je pojeo i ubrzo nakon je PREMINUO OD BAKTERIJE

Obratite pažnju, odrađena hrana mora biti pojedena u rekordnom roku nakon pripreme, a podgrevanje nikako nije preporučljivo

Objavljeno: 07.02.2024. 11:11h

Vest iz 2019. postala je viralna na TikToku. Ponovno se aktualizirala priča o 20-godišnjaku koji je umro nakon što je pojeo pet dana staru testeninu. Korisnici TikToka su šokirani, a medicinski stručnjaci pokušavaju objasniti zašto se to može dogoditi.

Lekar hitne medicine, koji se predstavljao kao dr. Džo, pojasnio je da je reč o vrsti trovanja hranom uzrokovanoj bakterijom Bacillus cereus.

- Ova bakterija se obično nalazi u hrani koja je duže vreme stajala na sobnoj temperaturi. U jelima poput pirinča, bakterije mogu proizvoditi toksine dok se hrana hladi, što dovodi do simptoma poput povraćanja, proliva i stomačnih grčeva - rekao je za "BuzzFeed".

Mnogi su još uvek skeptični je li to istina, dok drugi upozoravaju da pirinač i testeninu nikad ne treba predugo ostavljati na sobnoj temperaturi, niti podgrevati.

Dr. Lorin Dedeker je za "BuzzFeed" iskusila trovanje pirinčem iz prve ruke. Pozlilo joj je do te mere da je morala biti prebačena u bolnicu helikopterom.

- Tokom poseta Himalajima, naručila sam tradicionalno slatko jelo od pirinča iz Nepala. Nakon samo par sati, pozlilo mi je. Sledećeg dana bila sam previše dehidrirana i slaba da bih otišla doktoru. Morali su me helikopterom prebaciti u najbliži veći grad da dobijem infuziju - ispričala je za "BuzzFeed".

- Dr. Dedeker kaže da je naknadno saznala kako je pirnač taj dan ujutro napravljena te da je ceo dan stajala na sobnoj temperaturi, a zatim je podgrejana i poslužena za večeru. Dakle, nije bila u frižideru. Iako ne mogu sa sigurnošću znati da je trovanje uzrokovano bakterijom Bacillus cereus, simptomima se čini da je to tačno - dodala je.

Simptomi se mogu pojaviti nekoliko sati nakon konzumacije pokvarenog pirinča

Dr. Dedecker napominje da se s ostacima hrane ne bi trebalo igrati.

- Podgrevanje pirinča povećava rizik od trovanja. Bakterije su sveprisutne u okolini, nisu retke. Nećete znati ima li ih u piriču ili ne, jer se to ne vidi golim okom - pojasnila je.

Bakterija Bacillus cereus obično se nalazi u hrani koja je duže vreme stajala na sobnoj temperaturi, a najbolje raste u temperaturnom rasponu od 4ºC do 48ºC.

U jelima poput pirinča, bakterije mogu proizvoditi toksine dok se hrana hladi, što dovodi do simptoma poput povraćanja, proliva i stomačnih grčeva. Simptomi se mogu pojaviti nekoliko sati nakon konzumacije pokvarenog pirinča, stoga je potrebno odmah potražiti lekarsku pomoć. Iako je smrt retka posledica, nije isključena. Bacillus cereus može rasti u raznim skrobnim namirnicama, od pirinča do testenine.

Bonus video:

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)