svaka čast!
POČELI OD ŠUPE, A SAD SVE VRVI OD POSLA: Milosavljevići razvili PORODIČNI BIZNIS na kom bi im SVAKO POZAVIDEO!
Milosavljevići poručuju mladima koji žive u selima u njihovom kraju, da ne nastoje da po svaku cenu odlaze u gradove
U potrazi za dobrom hranom mnogi ljudi iz naše zemlje, ali i inostranstva, otkrili su planinu koju je čuveni Jovan Cvijić nazvao "Alpima na jugu Srbije", a reč je o Suvoj planini. Podno nje se nalazi i selo Donji Dušnik koje je udaljeno svega 35 kilometara od Niša.
U tom selu porodica Milosavljević razvija svoj porodični biznis, a reč je o kafani "Zaplanjsko ognjište" u opštini Gadžin Han, u podnožju Suve planine, te su oni razlog što sve veći broj turista obilazi to mesto i Zaplanjsku kotlinu.
Valentina Milosavljević, međutim kaže da je put do kafane koja je poznata i van granica naše zemlje, za njenog supruga Milijana i nju bio trnovit i veoma naporan, ali da su istrajali i uspeli.
Milosavljevićeva je, inače odrasla u Bihaću, a rat je sprečio da tamo završi Višu tekstilnu školu, dok je Milijan odrastao u Dušniku, u Nišu je završio školu za kuvara i radio u mnogim kafanama u tom gradu.
- Upoznali smo se u hotelu Niš na crnogorskom primorju gde smo oboje radili, Miki kao kuvar, ja kao sobarica. Posle samo tri meseca zabavljanja, odlučili smo se za brak i doselili se u Niš. Tu smo živeli četiri godine i tu su se rodili Aleksa i Petra, koji sada imaju 28 i 26 godina. Onda smo odlučili da nastavimo da živimo u porodičnoj kući mog supruga u Dušniku - govori Milosavljevićeva.
Od posuđa iz svoje kuće do turističke atrakcije
Prema njenim rečima, nakon preseljenja u Dušnik dobili su još dvoje dece Isidoru i Ivu, koje sada imaju 22 i 18 godina.
- Miki je nastavio da radi u kafanama u Nišu i putovao je punih 10 godina, a ja sam se pored dece bavila različitim stvarima. Držala sam najpre jednu, pa drugu igraonicu, a onda krojački salon. Odluku da otvorimo sopstvenu kafanu doneli smo 2012. godine i zakupili lokal u susednoj kući - priseća se naša sagovornica.
Krenuli su da rade, kazala je, sa sudoperom, šporetom i posuđem koje su izneli iz svoje kuće i sa stolovima i stolicama pozajmljenim od komšije koji je ranije imao kafanu. Iznajmljeni lokal imao je samo jednu prostoriju ispred koje je bila kosina natkrivena ceradom.
Od nedavno i konačište
Tokom godina su prostor nadograđivali, uređivali i proširili letnjom baštom, a nedavno su otvorili i konačište, tako da gostima nude i hranu i smeštaj.
- Punih osam godina smo suprug i ja radili sami od jutra do mraka, bez i jednog dana odmora. Nije imao ko da nam pomogne, a nismo bili u mogućnosti da platimo pomoć. Sada imamo osmoro zaposlenih, a u posao su uključena i deca - rekla je Milosavljevićeva.
Kazala je da su svo četvoro dece od malih nogu učili da rade i za to ih adekvatno nagrađivali.
- Kod nas u Srbiji mnogi ljudi greše i previše se zaštitnički ponašaju prema deci, kao mali su, biće vremena kada će da rade, a takav odnos kad tad dođe na naplatu. Ništa detetu ne fali kad ima radnu naviku, a kada vidi da je nagrađeno za svoj rad ima i želju da radi - naglasila je naša sagovornica.
MLADI POGON
Aleksa (28), najstariji od četvoro dece Milosavljevića, rekao je da je odlučio da se posle studija engleskog jezika u Kosovskoj Mitrovici vrati u Dušnik i posveti daljem razvijanju privatnog posla.
- Od juna prošle godine stalno sam zaposlen u kafani. Prvo sam učio da radim kao konobar, a sada kao kuvar. Otac mi je glavni učitelj. Verujem da ću do leta, kada kreću gužve u kafani, da steknem iskustvo da mogu i samostalno da radim - rekao je on.
Porodičnom biznisu namerava da se posveti i dvadesetdvogodišnja Isidora.
- Bila sam sedmi ili osmi razred kada sam počela da pomažem majci u kafani, da postavim sto, rasklonim tanjire i čaše kada gosti odu i da uradim druge neke manje poslove. Treća sam godina Ekonomskog fakulteta u Nišu i imam dosta obaveza na fakultetu, ali uspevam da pronađem vreme i da pomognem roditeljima - izjavila je ona.
Milosavljevići poručuju mladima koji žive u selima u njihovom kraju, da ne nastoje da po svaku cenu odlaze u gradove. Ističu da Zaplanje ima velike turističke potencijale i mogu da ih iskoriste, ali je potrebno da rade i da se potrude.
Bonus video:
(Espreso/Agroklub/ Prenela M.L.)