Giros, Foto: Printscreen/ Youtube/ Mikina Kuhinja

recept

JEDNOSTAVAN RECEPT ZA DOMAĆI GIROS: Toliko je dobar da ćete se osetiti kao da ste u GRČKOJ dok ga jedete

Priprema je veoma jednostavna, a ukus neprevaziđen

Objavljeno: 05.02.2024. 09:00h

Svako ko je makar jednom letovao u Grčkoj zaljubljen je u giros, ukusnu kombinaciju mesa, prženog krompira, svežeg povrća, aromatičnog dresinga i lepinje. Iako smo navikli da giros najčešće naručujemo u restoranima brze hrane, ovaj ukusni obrok možete da spremite i u kućnoj varijanti.

Recept je veoma jednostavan, baš kao i priprema. Ukoliko vas mrzi da mesite lepinjice, sasvim dobro će ih zameniti i gotove kupovne tortilje. Mere koje vam donosimo predviđene su za četiri osobe, za jedan obrok. Naravno, umesto piletine možete da koristite i druge vrste mesa, svinjetinu ili junetinu.

Sastojci:

400 g piletine

4 kupovne tortilje

foto: Printscreen/Youtube/thedotpot

50 ml ulja (najbolje maslinovog)

vezica mirođije

suvi biljni začin

mleveni biber

4 kašike senfa

10 kašika soja sosa

aleva paprika

4 kašike majoneza

jedan veći svež krastavac ili pet-šest kiselih krastavčića

150 ml pavlake ili grčkog jogurta

2 čena belog luka

2 paradaza

foto: Printscreen/Youtube/thedotpot

Priprema:

U činiju sipajte maslinovo ulje, senf, suvi biljni začin, mleveni biber, soja sos i alevu papriku, pa sve dobro promešajte. U ovu smesu spustite sveže meso isečeno na šnicle i ostavite ih da odstoje barem sat vremena. Najbolje je, naravno, da meso odstoji preko noći, kako bi dobro upilo sve začine.

Pošto je meso odstojalo u marinadi, izvadite ga na dasku, isecite na trake i propržite u tiganju u kom ste prethodno zagrejali malo ulja. Ocedite meso od viška ulja spuštanjem na papirni ubrus.

Sad pripremite tzatziki dresing kojim ćete premazati tortilje. Izrendajte krastavce (ili kisele krastavčiće), ocedite ih od viška vode, pa ih u činijici pomešajte sa pavlakom (ili grčkim jogutom), majonezom, iseckanom mirođijom i belim lukom. Ovim dresingom premažite svaku tortilju koju ste prethodno zagrejali u suvom tiganju.

Isecite paradajz na kriške.

Na namazane tortilje poređajte meso, dodajte paradajz, pa ih zavijte i služite dok su tople.

Po želji, u giros možete da dodate majonez i/ili kečap, kao i pomfrit.

Bonus video:

/Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)