svi zaboravljate!
DOKTOR OTKRIO DA JE OVO NAJPRLJAVIJI DEO TELA NA ČOVEKU: Retko ko ga ispravno PERE, a leglo je JEZIVIH BAKTERIJA
Pupak je jedna od tačaka našeg tela koju često zaboravljamo tokom tuširanja
Malo ko, naime, obraća pažnju na čišćenje unutrašnjosti pupka, dok su svi ostali zadovoljni (ako je sve u redu) brzim brisanjem peškirom.
Ali zanemarivanje higijene pupka može biti veoma opasno po zdravlje. U nedavno objavljenom videu na svom Jutjub kanalu, dr Sermed Mežer otkriva rizike nečišćenja pupka.
„Pupak je toplo, vlažno područje gde se prljavština, znoj i mrtve ćelije kože mogu sakupljati, stvarajući okruženje pogodno za rast bakterija. Zbog toga je važno redovno čišćenje“, objašnjava dr Mežer.
Temeljno čišćenje unutrašnjosti pupka znači sprečavanje pojave neprijatnih mirisa, ali pre svega otklanjanje rizika od gljivičnih ili bakterijskih infekcija koje mogu izazvati iritaciju i bol.
Ali ne samo to: u retkim slučajevima, ostaci prljavštine – kosa, mrtva koža, znoj, sebum, dlake sa naše odeće, ostaci sapuna – mogu da se akumuliraju. U ozbiljnijim slučajevima to može dovesti do infekcija kao što je omfalitis, zapaljenje pupka čiji su simptomi crvenilo, otok, peckanje, bol u predelu pupka i gnojni sekret.
Kako očistiti pupak?
Čišćenje pupka je praksa koju treba usvojiti i učiti decu od malih nogu – na isti način na koji insistirate da peru zube ili ruke.
Evo nekoliko saveta:
Prilikom tuširanja ili kupanja, nežno istrljajte unutrašnjost pupka malim sunđerom natopljenim sapunom i vodom i tako uklonite dlake, mrtvu kožu i ostale ostatke prljavštine, prenose Vijesti.me.
Fiziološki rastvor možete pripremiti tako što ćete u 250 ml vrele vode rastvoriti prstohvat morske soli i njome očistiti unutrašnjost pupka.
Nakon čišćenja, važno je pažljivo osušiti unutrašnjost pupka, kako voda ne bi stajala i stvarala gljivice, a to možete učiniti i krajem pamučnog peškira.
Ako koristite kremu za telo, pazite da je ne stavite u pupak. Vlaga u proizvodu može podstaći rast bakterija.
BONUS VIDEO
(Espreso/krstarica/A.J./prenela T.M.)