predivno
NE MORATE DA BUDETE NA MORU DA BI UŽIVALI U GAMBORIMA: Najbolji recept koji ćete videti - beli luk stvara magiju
Rcept za gambore koji će vas na trenutak teleportovati na obalu mora
Morski plodovi se generalno retko nalaze na srpskim trpezama, ali za tako nešto nema razloga.
Njih bi trebalo jesti relativno često pošto sadrže dosta vitamina. A ako i još dodate i beli luk, kao što je slučaj u ovom receptu za gambore - onda će ovaj obrok još bolje uticati na ljudski organizam.
I da, da ne bude zabune - gambori su samo drugi naziv za kozice.
SASTOJCI
gambori - oko pola kilograma
beli luk - 5-6 čenova
maslac - 40 grama
peršun - oko 100 grama
tucana ljuta paprika - jedna mala kašika
so - po želji
limunov sok - 2-3 kašike
sok iz tegle kapra - jedna kašika
maslinovo ulje
PRIPREMA
Prvo možete da pomešate sok kapra i limunov sok. Nakon toga u već zagejani tiganj stavite maslinovo ulje i pustite ga da se lepo zagreje.
Sad ubacite gambore na dinstanje i posolite ih. Negde na pola dinstanja sipajte u tiganj beli luk i tucanu papriku i kratko proprižite sve zajedno.
Posle dodajte soka od limuna i kapra, malu kocku maslaca i pola mere peršuna.
Nakon što se prva kockica maslaca otopi stavite i ostale i malo smanjite temperaturu. Ukoliko želite sa možete da posolite još.
Napravite tost i na kriške poređajte gambore. Dodajte malo vode u sos koji je ostao u tiganju , a onda ostavite da prokuva i sipajte ga po gamborima.
Naravno, ako ne želite tost gambore možete ukombinovati sa rižotom ili pastom.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)