uuh, kakav ukus!
NAJSTARIJI RECEPT ZA ITALIJANSKU ''KAPREZE'' TORTU IZ 1920. GODINE: Od tad se pravi BEZ brašna sve zbog ovog ČOVEKA
Tortu kapreze zovu i "tortom za zaljubljene", a zanimljivo je da ne sadrži brašno, te je pogodna za one koji izbegavaju gluten
Zanimljiva je i legenda o tome kako je ova torta nastala - navodno je 1920. kuvar Karmin di Fjore u jednoj zanatskoj radionici na Kapriju trebalo da napravi ukusan slatkiš za tri Amerikanca. Fjore je čuo da će njegovi gosti biti mafijaši koji rade za Al Kaponea, pa je u strahu i brzini zaboravio da u tortu stavi brašno.
Tortu je takvu i poslužio, premda bez znanja onih koji su istu probali, ali je rezultat bio savršen, a ovaj dezert postao omiljen širom Italije, kasnije i Evrope. Probajte i recept za čokoladnu tortu iz 1847. godine.
Potrebni sastojci:
250 g crne čokolade za kuvanje
200 g maslaca
4 jaja
180 g šećera
300 g mlevenih badema (ili bademovog brašna)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Grubo iscekajte čokoladu za kuvanje, pa je rastopite na pari (ili u posudi koju ste uronili u vrelu vodu), i dodajte joj omekšali maslac. Smesu dobro promešajte.
2. Odvojte belanca od žumanca. Žumanca pomešajte sa šećerom i mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi, a smesa ne kremasta.
3. U smesu sa maslacom i čokoladom dodajte smesu od žumanaca i lepo pomešajte.
4. Belanca utucite u čvrst sneg, pa i to dodaje prethodno pripremljenoj smesi, ali špatulom i to vrlo pažljivo i lagano.
5. Na kraju umešajte kupovno bademovo brašno (ili izblendane blanširane bademe). Smesu stavite u okrugli kalup koji ste prethodno podmazali maslacem.
6. Tortu pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta na 180 stepeni. Izvaditi i sačekati da se ohladi.
7 Ohlađenu tortu pospite šećerom u prahu, a po želji dodajte sveže voće.
BONUS VIDEO
(Espreso/zenablic/Stefana Pavlović/prenela T.M.)