Sarma, Foto: Printscreen/Youtube/ Uvek Ukusno

najjači ukus koji ćete pamtiti

VOJVOĐANSKE DOMAĆICE NAJBOLJE PRAVE STARINSKU FUTOŠKU SARMU: Gurmanluk na delu uz 1 TAJNI sastojak za savršen ukus

Vojvođanski ukus sarme je sličan sarmi sa drugih meridijana, al’ je malčice drugačiji

Objavljeno: 31.01.2024. 10:36h

Razlika je je u tome što se uglavnom zavija u listove autohtonog futoškog kupusa, koji su ukusniji i mekši, pa i pogodniji za zavijanje sarmi. Obavezna je i zaprška koja sarmi dodaje puniji ukus i upotpunjuje zalogaje. Evo kako ide taj čuveni recept:

Recept

  • Sastojci ( za 10 osoba)
  • 2 glavice futoškog kiselog kupusa
  • 1,5 kg svinjskog mesa
  • 70 gr pirinča
  • 100 gr crnog luka
  • 2 jaja
  • 2 – 3 češnja belog luka
  • 2 – 3 kafene kašike slatke aleve paprike
  • 150 gr slanine
  • 50 gr suve slanine
  • suvog mesa i kobasice
foto: Printscreen/Youutube/ Moja mala kuhinja

Priprema:

Crni luk se sitno isecka i proprži na ulju. Doda mu se začinjeno meso, a zatim i opran pirinač, pa se sve to dinsta na tihoj vatri.

foto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

Dodaje se i beli luk, a po potrebi sipa malo vode i dinsta dok pirinač ne bude dopola skuvan. Od glavice kupusa odvoje se listovi u koji će se zavijati nadev, a ostatak kupusa se naseče na tanke rezance, koji će poslužiti kao podloga za sarme.

foto: Printscreen/Youtube/ Uvek Ukusno

Sarme se uviju i ređaju u dublji lonac ili šerpu. Obavezno probajte i vrhunsku srpsku sarmu! Doda se suvo meso, slanina i kobasica, dolije voda i kuva oko 2,5 sata. Na kraju se napravi zaprška, prelije preko sarme i kuva još 10 – 15 minuta.

BONUS VIDEO

(Espreso/stvarukusa/prenela T.M.)