paŽnja
OVO JE NAJJAČI SRPSKI "LEK" ZA PROBAVU: Dovoljna je ŠAKA u toku dana, i PRORADIĆETE KAO ŠVAJCARSKI SAT
. Uvek su bolje one koje imaju košticu i, što je važno, ne treba ih uzimati više od tri do pet dnevno.
Šljiva je najstariji narodni lek za regulaciju probave. Prirodni je laksativ, na koji organizam ne postaje rezistentan kao u većini slučajeva kada su drugi proizvodi u pitanju. Zbog sadržaja pektina koji u crevima nabubri, šljiva omekšava stolicu, što je važno kod lečenja hemoroida ili crevnih oboljenja.
Suve šljive su izuzetno dobre za varenje, ali važan je postupak sušenja. Uvek su bolje one koje imaju košticu i, što je važno, ne treba ih uzimati više od tri do pet dnevno.
Suve šljive su vrlo bogate vlaknima. Kada se koriste kao rešenje za zatvor, na prazan stomak, a u ostalim slučajevima najdragocjenije su kuvane, kao kompot, i to od tri do pet šljiva dnevno. Imaju mnogo vlakana, a ona kuvanjem još više nabubre.
Suve šljive su dobre i za jačanje kostiju, jer imaju odličan odnos kalcijuma i D-vitamina.
Domaće suve šljive
Operite i očistite šljive. Sušite ih na suncu ili u rerni, uz otvorena vrata, na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa. Suva šljiva je odličan lek ako se uzima na prazan želudac ili jedan sat pre jela.
(Espreso/srbija danas/Prenela P.V.)