recept
OVAKVU BAKLAVU SRPSKE DOMAĆICE JOŠ NISU PRAVILE: Zbog jednog sastojka je još UKUSNIJA od OBIČNE
Zaboravite sve što ste do sada znali o ovoj poslastici, ovo je najnovija eksplozija ukusa
Baklava je na Balkanu jedna od najomiljenijih poslastica, a postoji mnogo varijacija ovog deserta. Jedna od najukusnijih verzija je baklava sa makom i grizom, koja kombinuje tradicionalni recept sa jedinstvenim ukusom i teksturama.
To je savršena kombinacija hrskavih kora, sočnog fila i slatkog sirupa, što je čini neodoljivom poslasticom za sve ljubitelje slatkiša. Ovaj recept je idealan za posebne prilike ili kao desert koji će oduševiti vaše goste. Evo kako možete napraviti ovu neodoljivu poslasticu kod kuće.
Sastojci:
500 g tankih kora za baklavu
300 g mlevenog maka
200 g griza
100 g mlevenih oraha
250 g putera
300 g šećera
limun
šolja meda
šolja vode
kašičica cimeta
Priprema:
Priprema fila:
U šerpu stavite šećer, vodu, med i sok od limuna. Kuvajte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi, a zatim dodajte mleveni mak, griz i cimet. Kuvajte fil dok ne postane gust, a zatim ostavite da se ohladi.
Priprema kora:
Otopite puter na laganoj vatri. Uzmite pleh i premažite dno puterom. Stavite jednu koru, pa je premažite puterom, zatim stavite drugu koru i ponovite postupak dok ne potrošite polovinu kora.
Nakon što se fil ohladi, ravnomerno rasporedite polovinu fila preko kora. Preostalim korama ponavljajte postupak kao i sa prvom polovinom kora, premažite svaku koru puterom pre dodavanja sledeće.
Baklavu pre pečenja isecite na rombove ili kvadrate. Pecite na 180°C oko 40-45 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa boja.
Dodavanje sirupa:
Dok se baklava peče, pripremite sirup od meda, šećera i vode. Kuvajte dok se šećer potpuno ne rastopi. Nakon pečenja, prelijte toplu baklavu hladnim sirupom.
Pospite mlevenim orasima preko baklave pre služenja.
Bonus video:
(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)