NEVEROVATNO
MAJSTORA NEMA NI ZA LEK, A NEKI SAMO DOLAZAK NAPLAĆUJU 100 EVRA: Bar da znaju POSAO, nego većinom rade PRIUČENI
Danas je izrazito teško na vreme dobiti majstorsku uslugu
Odlazak dobrih majstora u zapadne zemlje rezultirao je manjkom kvalifikovane radne snage, rastom cena i štetama zbog upitne stručnosti priučenih majstora, kažu za Hinu predsednica Zanatske komore Koprivnica Irena Kovačić i predsednik Virovitičko-podravske komore Stjepan Kenjerić.
U Koprivničko-križevačkoj županiji očito je pomanjkanje građevinskih radnika, bilo da se radi o zidarima ili parketara, keramičara i drugim majstorima, kaže Irena Kovačić. Nedostaje i radnika automehaničarske struke, bravara, vodoinstalatera i sličnih zanimanja.
Danas je izrazito teško na vreme dobiti majstorsku uslugu, kaže, a manjak majstora odrazio se i na cene njihovih usluga koje su zadnjih godina znatno porasle. Stoga se majstor zove samo kad se baš mora.
Tvrdi da je problem isti i u drugim županija, a možda najizraženiji u Zagrebu. Tamo pojedini majstori dolazak naplaćuju 100 evra, a posebno zaračunaju cenu popravka i potrošenog materijala.
Primećuje da se deo majstora vraća i otvara zanatske radnje ili se zapošljava u postojećim, ali to su još uvek izuzeci.
Njen kolega iz Virovitičko-podravske županije Stjepan Kenjerić takođe smatra da je odlazak majstora u Nemačku ili Irsku sveprisutan. Vidi i dodatan problem - stručne radnike počeli su zamenjivati priučeni, to jest oni koji bez stručnog ispita rade na crno.
To smatra opasnim jer se takvi ljudi upuštaju u rad strujom, gasom i vodom.
Za razliku od Kovačević, očekuje da će se u dogledno vreme sve više majstora vraćati u domovinu s obzirom na to da im ni u "obećanim zemljama više ne cveta cveće".
Kada je reč o cenama usluga, drži da je on logičan - kako bi zadržao kvalitetnog radnika kako i on ne bi otišao u inozemstvo, vlasnik zanata mora ga dobro platiti, a to uz rast cene energenata i sirovina neminovno povećava cenu za majstorske usluge koju plaćaju građani.
Bonus video: MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!
(Espreso/tPortal/Prenela: D.S.)