recept i video
SVI LJUBITELJI ALVE ĆE POLUDETI ZA OVIM RECEPTOM TORTE OD SVEGA 4 SASTOJKA: Ukus je toliko PREFINJEN mami na GREH
Alva je, kao poslastica, poznata vekovima, a recept za ovaj orijentalni slatkiš prenosi se s kolena na koleno. Sada imamo i recept za tortu od ovog neodoljivog slatkiša.
Alva je poslastica koja se najčešće priprema u Balkanskim i zemljama istočnog Mediterana. Recept za nju su najverovatnije na ove prostore doneli Turci Osmanlije tokom osvajanja balkanskih područja.
Svi ljubitelji ovog orijentalnog slatkiša će poludeti i za ovom brzom tortom u čijoj je osnovi alva. Sprema se vrlo brzo i lako, sve što vam treba su 4 sastojka. Njena kremasta struktura učiniće da se topi u vašim ustima. Ukus je toliko prefinjen da nećete moći da prestanete da je jedete.
Sastojci:
- 500 gr ćeten alve
- 600 gr mlevene plazme posne
- 800 gr šlaga
- 8 dl mleka
Za ukrašavanje:
- 150 gr šlaga
- 200 ml mleka
- jestive perle za tortu
Priprema:
Umutite šlag sa mlekom. Ćeten alvu izdrobite i zajedno sa mlevenom plazmom je dodajte u šlag i dobro izmešajte tako da dobijete ujednačenu i kompaktnu smesu. Smesu prebacite u veći tanjir i rasporedite. U veću čašu sipajte mlaku vodu i poslastičarskom špatulom oblikujte tortu u obliku kupe ili drugog željenog oblika. Prebacite je u zvono za tortu i stavite u frižider da se stegne kako biste je lakše sekli. Umutite šlag za ukrašavanje i njime premažite tortu. Na kraju tortu pospite ukrasnim perlama i uživajte.
Ova torta može da se pravi i od alve sa pistaćima ili nekim drugim ukusom po vašoj želji, što će kremastu strukturu učiniti još bogatijom.
Takođe torta može biti i posna, samo treba da koristite posnu plazmu, a umesto mleka šlag umutite gaziranom vodom.
BONUS VIDEO:
(Espreso/ I.O.)