NEMA MU RAVNOG
NAJBOLJI SRPSKI PODVARAK SA SUVIM MESOM BACIĆE VAS U TRANS: Naše bake su ga samo ovako spremale - olizaćete tanjire
Sezona je jela od kiselog kupusa, a jedno od najomiljenijih kod nas je upravo podvarak
Za pravi srpski podvarak obavezno je korišćenje suvog mesa, kako bi bio jak i ukusan. Donosimo vam recept koji će vas raspametiti ukusom i zasititi sva vaša čula.
Sastojci:
oko 2,5 kg kiselog kupusa
oko 200 ml ulja
meso po izboru (dimljena barena pečenica, domaća kobasica, suva slanina, suve kosti i sveže meso)
1/2 kašike suvog začina
1 kašika crvene, sitne paprike
1/2 kašike peršunovog lista
nekoliko listova lovora
Priprema:
U tiganju zagrejati pola mere ulja, pa spustiti suvu slaninu, kobasicu i sveže meso da se proprže sa svih strana. Izvaditi meso pa ulje od pečenja istresti u dublji lonac.
Kada se ulje zagrejalo spustiti sav kupus, dodati začine i ostaviti da se kupus proprži. U toku prženja dodati još malo ulja, da se ne bi lepio. Pržiti 20 minuta. Kada se kupus ispržio sjediniti ga sa mesom. Zasladite se uz najbolju Egipćanka tortu!
U posudu u kojoj ćete peći redjati red kupusa, pa red mesa i tako do kraja. Odozgo treba da je kupus. U toku redjanja dodati lovorov list. Prekriti sve aluminijumskom folijum.
Izbušiti viljuškom nekoliko rupica na foliji da bi višak pare mogao da izlazi napolje. Staviti da se peče sat vremena na 200 stepeni. Posle sat vremena skinuti foliju i vratiti da se dopeče jos 30 minuta.
Podvarak servirati topao uz pire krompir ili palentu.
BONUS VIDEO
(Espreso/stvarukusa/prenela T.M.)