Sarme, Foto: Printscreen/youtube/Uvek Ukusno

može na takmičenje da ide koliko je dobra

NAJBOLJA SRPSKA SARMA KOJA TERA VODU NA USTA: Domaćice ovaj recept čuvaju kao TAJNU - ukus fantazija za sva čula

Doslovno nema boljeg jela u srpskoj kuhinji od tradicionalnih sarmi od kojih se ogladni čim se oseti miris

Objavljeno: 25.01.2024. 16:54h

Dok je sezona kiselog kupusa, obavezno iskoristite vreme za najbolji srpsk igurmanluk i napravite savšrene sarme. U moru recepata našli smo jedan koji će vas oduvati ukusom, samo pazite da ne preterate koliko su dobre.

Zasucite rukave i počnite sa pripremom baš po ovom receptu!

Sastojci

Potrebno je:

  • 500 g svinjskog mesa
  • 250 g goveđeg mesa
  • 200 g suvih svinjskih rebara
  • 150 g suve slanine
  • 150 g masti
  • 50 g pirinča
  • 2 kg kiselog kupusa
  • 2 lista lorbera
  • 1 jaje
  • 1 kašika brašna
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašičica aleve paprike
  • malo bibera
  • so

Priprema

Sa manjih glavica kiselog kupusa skidati jedan po jedan list, nožem odseći deblja rebra sa njih i dobro ih oprati u hladnoj vodi.

Meso očistiti od žilica i samleti. U šernu staviti 100g masti, mleveno meso i iseckan luk, pa malo propržiti. Dodati pirinač, malo mlevenog bibera, jedno jaje i soli po ukusu, pa sve dobro izmešati.

foto: Printscreen/Youtube/ Uvek Ukusno

U veću šerpu poređati na dno nekoliko listova kupusa. Uzimati, jedan po jedan, list kupusa, na svaki stavljati po jednu kašiku nadeva od mesa i zavijati listove U male čvrste valjke. Krajeve kupusa dobro uvući, da ne bi nadev ispadao za vreme kuvanja.

foto: Printscreen/youtube/Uvek Ukusno

Sarme ređati u šerpu, jednu pored druge, u nekoliko redova. Suvo meso i slaninu oprati u vreloj vodi, iseći na parčad, pa staviti između redova sarmi. Dodati 5-6 zrna bibera i 2 lista lorbera. Preliti sarmu hladnom vodom i kuvati na tihoj vatri oko 3-4 časa.

foto: Printscreen/Youtube/ Uvek Ukusno

U tiganju napraviti zapršku od 50g masti, kašike brašna i jedne kašičice aleve paprike, preliti njome sarmu, poklopiti šerpu i ostaviti da vri još oko pola časa.Umesto hleba sa sarmom se služi proja.

(Espreso/recepti.com/prenela T.M.)