Egipćanka, Foto: Printscreen/youtube/Bokina kuhinja

uuuh, nema joj ravne!

OVAKAV RECEPT ZA ''EGIPĆANKU'' JOŠ NISTE VIDELI: Bogata KRALJICA među tortama sa 3 fila će vas raspametiti ukusom

Torta ''kraljica Marija'' ili ''Egipćanka'' je najbogatija poslastica za koju se uvek traži parče više na svakom slavlju

Objavljeno: 25.01.2024. 16:35h

Nema kremastije i bogatije torte za bilo koje slavlje od fantastične Egipćanke. Nazvana po kraljici Mariji, a u Srbiji se toliko udomaćila da gotovo svaka kuća ima recept za ovu tortu.

Spremite svesku i zapisujte korake jer je prilično kompleksna ali ne i nesavladiva!

Sastojci

Kore:

18 kašika šećera

18 belanaca

150 g mlevenih oraha

3 kašike brašna

foto: Printscreen/youtube/Bokina kuhinja

Prvi fil:

200 g šećera

2 kašike brašna

1 margarin

18 žumanaca

500 ml mleka

3 vanilina šećera

100 g šećera u prahu

Drugi fil (grilijaš):

200 g šećera

200 g pečenog lešnika

Treći fil:

200 g i 400 g za odozgo šlaga

Priprema

Umutiti 6 belanaca, 6 kašika šećera, 1 kašiku brašna i 50 g oraha. Ispeći tri ovakve kore. Prvi fil: umutiti 18 žumanaca sa 200 g šećera i 2 kašike brašna i skuvati u 500 ml mleka.

foto: Printscreen/youtube/Bokina kuhinja

Kad se fil ohladi dodati umućeni margarin sa 3 vanilina šećera i 100 g šećera u prahu.

foto: Printscreen/youtube/Bokina kuhinja

Drugi fil: Otpiti 200 g šećera (da bude svetlo smedje boje) i dodati 200 g pečenog lešnika. Staviti u pomšćenu činiju da se ohladi. Kad se ohladi samleti grilijaš.

foto: Printscreen/youtube/Bokina kuhinja

Treći fil: umutiti 200 g šlaga. Grilijas podeliti na 3 dela. Filovanje: Kora, žuti fil, grilijaš, i polovina od umućenog šlaga.

foto: Printscreen/youtube/Bokina kuhinja

Druga kora, žuti fil, grilijaš i druga polovina šlaga. Treća kora, žuti fil, 300 g šlaga i grilijaš.

BONUS VIDEO

(Espreso/recepti.com/prenela T.M.)