uuuh, nema joj ravne!
OVAKAV RECEPT ZA ''EGIPĆANKU'' JOŠ NISTE VIDELI: Bogata KRALJICA među tortama sa 3 fila će vas raspametiti ukusom
Torta ''kraljica Marija'' ili ''Egipćanka'' je najbogatija poslastica za koju se uvek traži parče više na svakom slavlju
Nema kremastije i bogatije torte za bilo koje slavlje od fantastične Egipćanke. Nazvana po kraljici Mariji, a u Srbiji se toliko udomaćila da gotovo svaka kuća ima recept za ovu tortu.
Spremite svesku i zapisujte korake jer je prilično kompleksna ali ne i nesavladiva!
Sastojci
Kore:
18 kašika šećera
18 belanaca
150 g mlevenih oraha
3 kašike brašna
Prvi fil:
200 g šećera
2 kašike brašna
1 margarin
18 žumanaca
500 ml mleka
3 vanilina šećera
100 g šećera u prahu
Drugi fil (grilijaš):
200 g šećera
200 g pečenog lešnika
Treći fil:
200 g i 400 g za odozgo šlaga
Priprema
Umutiti 6 belanaca, 6 kašika šećera, 1 kašiku brašna i 50 g oraha. Ispeći tri ovakve kore. Prvi fil: umutiti 18 žumanaca sa 200 g šećera i 2 kašike brašna i skuvati u 500 ml mleka.
Kad se fil ohladi dodati umućeni margarin sa 3 vanilina šećera i 100 g šećera u prahu.
Drugi fil: Otpiti 200 g šećera (da bude svetlo smedje boje) i dodati 200 g pečenog lešnika. Staviti u pomšćenu činiju da se ohladi. Kad se ohladi samleti grilijaš.
Treći fil: umutiti 200 g šlaga. Grilijas podeliti na 3 dela. Filovanje: Kora, žuti fil, grilijaš, i polovina od umućenog šlaga.
Druga kora, žuti fil, grilijaš i druga polovina šlaga. Treća kora, žuti fil, 300 g šlaga i grilijaš.
BONUS VIDEO
(Espreso/recepti.com/prenela T.M.)