saznajte
NUTRICIONISTKINJA OTKRILA KOJU HRANU TREBA IZBEGAVATI PREMA VAŠIM GODINAMA: Na ovu namirnicu ZABORAVITE u 40-im
Registrovani nutricionistički terapeut Ana Mapson savetuje da bi se postigla najbolje zdravlje u svakoj deceniji života trebalo fokusirati na ishranu prilagođenu godinama
Preporučuje odabir hrane bogate kalcijumom u dvadesetima radi zaštite kostiju, dok postizanje ravnoteže vlakana, proteina, voća i povrća ostaje ključno za održavanje zdravlja u srednjim godinama i kasnijem životu.
DA LI ste se zakleli da će 2024. godina da bude godina u kojoj ćete postati zdravi i izgubiti višak kilograma?
Poslednja nedelja januara je obično vreme u kojoj većina odbacuje svoje novogodišnje odluke. A ako ste u opasnosti da napustite tu planiranu dijetu, možda biste želeli da probate ovo.
Da bismo bili sigurni da smo najzdravija verzija sebe, svi bi trebalo da se fokusiramo na ishranu ispravne hrane za naše godine, kaže za "The Sun" registrovani nutricionistički terapeut Ana Mapson.
Odabirom hrane bogate kalcijumom u dvadesetim godinama možete zaštititi vaše kosti, dok proteini postaju važniji u kasnijem životu.
Ana objašnjava: - Bez obzira na godine, morate jesti dobre izvore vlakana, proteina i puno voća i povrća. Ali ono što je na vašem tanjiru trebalo bi da se menja i prilagođava kako starite, kako biste bili zdravi u srednjim godinama i kasnije.
Ana objašnjava najbolju hranu za jelo u svakoj deceniji vašeg života.
Deca
ŠARGARPE: Sa visokim sadržajem beta-karotena, antioksidansa koji pomaže imunološkom sistemu da se bori protiv gripa i prehlade u školi.
Takođe su dobar izvor rastvorljivih vlakana, podstičući redovno pražnjenje creva.
TREŠNJE: Molekuli koji ovom voću i povrću kao što su cvekla, kelj i tikvica daju jarku boju su polifenoli.
Ovo je veoma dobro za zdravlje naših creva i imunitet.
IZBEGAVAJTE RESTRIKTIVNE DIJETE: Deca treba da jedu što je više moguće hrane kako bi mogla da dobiju ključne hranljive materije za rast i razvoj.
Nemojte nepotrebno uklanjati grupe hrane. Ciljajte na raznolikost.
Tinejdžeri
JABUKE: Lako se ponesu u školu ili na fakultet, jabuke su dobar izvor pektina, koji pomaže u hranjenju korisnih crevnih bakterija, a takođe obezbeđuje kvercetin za imuni sistem.
KROMPIR: Možda izgleda banalno, ali krompir je dobar izvor vlakana, a beli krompir može biti izuzetno hranljiv. Samo izbegavajte previše dubokog prženja (kao što je čips!).
IZBEGAVAJTE PIRIŽNI KRISPI: Jedna od žitarica sa najmanjom količinom hranljivih materija, ograničenim unosom vlakana i proteina.
Mnogo je bolje zameniti žitaricama od celog zrna.
Dvadesete
SIR: I dalje gradite gustinu kostiju, tako da su namirnice bogate kalcijumom kao što su sir i mleko važne.
Trebalo bi da ciljate na dve porcije dnevno. Vegani mogu izgraditi kalcijum sa zelenim lisnatim povrćem, kao i orašastim plodovima i semenkama.
ORASI: Oni sadrže antioksidante za sprečavanje hronične upale koja može dovesti do bolesti.
Oni takođe hrane korisne bakterije creva koje proizvode butirat, masnu kiselinu za koju se zna da je dobra za zdravlje creva.
IZBEGAVAJTE BRZU HRANU: Mnogi od nas odjednom imaju više slobode u dvadesetim godinama tako što se odsele od kuće, započnu posao i imaju sopstveni novac.
Vremena za obroke mogu biti nestalna i, kao rezultat toga, ljudi ovog uzrasta se često oslanjaju na hranu za poneti i nezdravu hranu.
Ograničite putovanja u McDonald's i pokušajte da uspostavite zdrav način ishrane od tri obroka dnevno.
Tridesete
BILJNA HRANA: Fokusirajte se na vlakna. Pokušajte da jedete što više biljne hrane.
Možete povećati unos mahunarkama kao što su sočivo, crni pasulj i slanutak, koji su bogati vlaknima, imaju malo kalorija i sadrže proteine
Edamame pasulj takođe ima visok sadržaj proteina.
LOSOS: Masna riba poput lososa i skuše može pomoći u prevenciji rizika od artritisa i srčanih oboljenja i smanjenju visokog krvnog pritiska, zahvaljujući visokim nivoima omega 3 masnih kiselina.
Takođe se pokazalo da poboljšava raspoloženje i smanjuje upale u mozgu, smanjujući rizik od depresije.
IZBEGAVAJTE SLANINU: Ograničite hranu koja sadrži mnogo soli, kao što su slanina i šunka.
Visok krvni pritisak je hronično stanje i iako možda nećete videti efekte dok ne dostignete 50, šteta često počinje u vašim tridesetim.
Četrdesete
LISNO ZELENLO: Visoko gvožđem i magnezijumom, lisnato povrće kao što su spanać i kelj može pomoći u povećanju nivoa energije za zaposlene srednje životne dobi.
Posebno za žene, određene namirnice kao što su tofu i slanutak mogu pomoći u balansiranju hormona do menopauze.
Tofu je takođe dobar izvor proteina i može poboljšati zdravlje srca.
SPANAĆ: Više od jedne od četiri žene ima malo gvožđa u četrdesetim godinama, a 15 odsto muškaraca ne jede preporučenu dnevnu količinu.
Nemasno crveno meso kao što je biftek će povećati nivoe, kao i spanać.
IZBEGAVAJTE BURGERE: Mnogi ljudi ovog uzrasta jedu više zasićenih masti nego što im je potrebno.
Smanjite da biste smanjili rizik od hroničnih srčanih oboljenja kako starite.
Pljeskavice, čips i pečenu i prerađenu hranu treba izbegavati.
Pedesete
JOGURT: Gustina kostiju ponovo postaje važna kako starite ako želite da smanjite rizik od osteoporoze i padova.
Jedite grčki jogurt, koji ima malo masti i visok sadržaj proteina i kalcijuma.
MALINE: Ne samo da maline sadrže fermentabilna vlakna, koja su dobra za creva, već imaju i mnogo antioksidanata koji štite srce i smanjuju rizik od raka.
IZBEGAVAJTE PUTER: Puter je bogat zasićenim mastima, što može povećati rizik od visokog holesterola i, zauzvrat, srčanih problema.
Ne morate da ga izbacite u potpunosti, ali pokušajte da ga ne nanesete ni centimetar debljine na svoje vruće ukrštene lepinje.
Šezdesete
JAJA: Sada je vreme da počnete da razmišljate o pamćenju i zdravlju mozga.
Jaja sadrže holin, koji je dobar za mozak jer pomaže u stvaranju važnih neurotransmitera. Takođe, pobrinite se da svake nedelje imate dve porcije masne ribe kao što su sardine ili skuša.
TAMNA ČOKOLADA: Sadrži antioksidante i magnezijum koji podstiče zdrav san i pomaže u smanjenju krvnog pritiska.
Flavonoidi u crnoj čokoladi takođe mogu imati povoljan uticaj na krvni pritisak.
IZBEGAVAJTE ALKOHOL: Verovatno ćete se kretati manje nego što ste koristili, tako da nećete tako lako sagoreti kalorije iz pića.
Smanjivanje će takođe pomoći pamćenju i kognitivnim funkcijama i smanjiti opterećenje vaše jetre.
Sedamdesete
KAŠA: Kako starimo često postajemo manje aktivni, što može dovesti do zatvora.
Rastvorljiva vlakna koja se nalaze u ovsu od kaše će vas održavati redovnim, zajedno sa korenastim povrćem kao što su šargarepa i tikva. Oni takođe štite od raka creva.
AVOKADO: Dobar je za kožu jer sadrži visok nivo vitamina E i mono-nezasićenih masti, koje takođe pomažu zdravlju srca.
Takođe su dobar izvor kalijuma, koji je od vitalnog značaja za zdrav krvni pritisak.
IZBEGAVAJTE KAFU: Kako starimo, mnogi od nas imaju problema sa spavanjem, tako da smanjenje unosa čaja i kafe može pomoći da se izbegne previše prekida sna.
Kafa može imati efekat do šest sati, tako da čak i popodnevni čaj ili kafa mogu da vas ometaju da zaspite ili znači da ćete se rano probuditi.
BONUS VIDEO
(Espreso/srbijadanas/M.Aćimović/prenela T.M.)