recept
DA BI VAM SVINJSKO PEČENJE BILO MEKANO I SOČNO MORATE GA PRELITI OVIM: Samo tako ćete ga DOBRO SPREMITI i kod kuće
Pečenje više ne morate da kupujete, jer postoje jednostavni recepti za pripremu savršeno ukusnog mesa
Svinjsko pečenje ne mora da bude rezervisano samo za svečane prilike, već možete da ga pravite i za nedeljni ručak ili kada vam se najave gosti. Srbi ne mogu da zamisle ručak bez mesa, a svinjsko pečenje možete da služite samo sa salatom, kao što je kupus ili sa pečenim krompirom.
Mi vam predlažemo sjajan recept za svinjsko pečenje u slatko-kiselom sosu koji mogu da naprave i početnici.
Sastojci:
2,5 kg svinjskog vrata
1-1,5 l vode
1 jabuka
6 kašika soja sosa
6 kašika kečapa
1 kašičica belog luka u prahu
1/2 kašičice cimeta
1/4 kašičice ljute mlevene paprike
2 kašike braon šećera
1-2 kašike meda
1-2 kašike soka od limuna
Recept za svinjsko pečenje sa slatko-kiselim sosom:
Marinirajte meso
U posudu sipajte litar hladne vode i 40 g soli. Promešajte i stavite meso kojem lepo očistili. Marinirajte minimum 4 sata ili preko noći. Ako na ovaj način marinirate meso, biće posoljeno kako treba. Ali, ako nemate vremena da čekate onda slobodno samo urljajte u meso so i biber.
Pecite meso
Uzmite vatrostalnu posudu i preko stavite štapiće za ražnjiće na koje ćete staviti meso. U vatrostalnu posudu sipajte vrelu vodu. Pokrijte meso pek papirom i folijom, pa pecite na 200°C oko 130 minuta.
Napravite sos
U blender stavite iseckanu jabuku kojoj ste oljuštili koru, pa sipajte malo vode i izblendirajte. Treba da dobijete pire. Pire od jabuke sipajte u šerpu, kao i sojin sos, kečap, beli luk u prahu, cimet, mlevenu ljutu papriku, šećer, med i sok od limuna. Sve dobro sjedinite i stavite da se kuva. Kad krene da ključa kuvajtej još 6-7 minuta, povremeno promešajte.
Prelijte meso sosom
Izvadite meso iz rerne i ostavite pod folijom nekih 10-15 minuta, pa je skinite. Prebacite meso na pleh obložen alu folijom preko koje je stavljen pek papir. Skinite kanap i zasecite meso na više tanjih šnicli. Premažite napravljenim slatko-kiselim sosom, pa kroz sredinu mesa provucite štapić za ražnjić. Vratite meso u rernu i pecite na 240°C još 10 minuta. Ponovo premažite meso preostalim sosom.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)