Pečenje, Foto: Printscreen/Youtube/kuhinjatanja

recept

DA BI VAM SVINJSKO PEČENJE BILO MEKANO I SOČNO MORATE GA PRELITI OVIM: Samo tako ćete ga DOBRO SPREMITI i kod kuće

Pečenje više ne morate da kupujete, jer postoje jednostavni recepti za pripremu savršeno ukusnog mesa

Objavljeno: 24.01.2024. 18:03h > 18:05h

Svinjsko pečenje ne mora da bude rezervisano samo za svečane prilike, već možete da ga pravite i za nedeljni ručak ili kada vam se najave gosti. Srbi ne mogu da zamisle ručak bez mesa, a svinjsko pečenje možete da služite samo sa salatom, kao što je kupus ili sa pečenim krompirom.

Mi vam predlažemo sjajan recept za svinjsko pečenje u slatko-kiselom sosu koji mogu da naprave i početnici.

foto: Printscreen/youtube/My kitchen Tanja

Sastojci:

2,5 kg svinjskog vrata

1-1,5 l vode

1 jabuka

6 kašika soja sosa

6 kašika kečapa

1 kašičica belog luka u prahu

1/2 kašičice cimeta

1/4 kašičice ljute mlevene paprike

2 kašike braon šećera

1-2 kašike meda

1-2 kašike soka od limuna

foto: Printscreen/youtube/My kitchen Tanja

Recept za svinjsko pečenje sa slatko-kiselim sosom:

Marinirajte meso

U posudu sipajte litar hladne vode i 40 g soli. Promešajte i stavite meso kojem lepo očistili. Marinirajte minimum 4 sata ili preko noći. Ako na ovaj način marinirate meso, biće posoljeno kako treba. Ali, ako nemate vremena da čekate onda slobodno samo urljajte u meso so i biber.

Pecite meso

Uzmite vatrostalnu posudu i preko stavite štapiće za ražnjiće na koje ćete staviti meso. U vatrostalnu posudu sipajte vrelu vodu. Pokrijte meso pek papirom i folijom, pa pecite na 200°C oko 130 minuta.

Napravite sos

U blender stavite iseckanu jabuku kojoj ste oljuštili koru, pa sipajte malo vode i izblendirajte. Treba da dobijete pire. Pire od jabuke sipajte u šerpu, kao i sojin sos, kečap, beli luk u prahu, cimet, mlevenu ljutu papriku, šećer, med i sok od limuna. Sve dobro sjedinite i stavite da se kuva. Kad krene da ključa kuvajtej još 6-7 minuta, povremeno promešajte.

Prelijte meso sosom

Izvadite meso iz rerne i ostavite pod folijom nekih 10-15 minuta, pa je skinite. Prebacite meso na pleh obložen alu folijom preko koje je stavljen pek papir. Skinite kanap i zasecite meso na više tanjih šnicli. Premažite napravljenim slatko-kiselim sosom, pa kroz sredinu mesa provucite štapić za ražnjić. Vratite meso u rernu i pecite na 240°C još 10 minuta. Ponovo premažite meso preostalim sosom.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)