Foto: Privatna arhiva

obavezno napravite

PENASTE KIFLICE NA BAKIN NAČIN JOŠ NISTE PRAVILI: Savršen recept za najmekše testo - poješće se do poslednje

Prave domaće pekarske kiflice po bakinoj recepturi

Objavljeno: 23.01.2024. 09:35h > 09:45h

Nema boljeg doručka ili večere od super mekanih penastih kiflice. Baka Jela je podelila njen recept za vazdušaste i preukusne od kojih retko da ima boljih.

Potrebno

600 gr brašna

300 ml mleka

malo soli

100 ml jogurta ili kiselo mleko

30 ml maslinovog ulja

25 gr svežeg kvasca

1 kašičica šećera

20 gr maslaca ili margarina

Priprema:

Izmrviti kvasac dodati malo mlakog mleka i žećera pa kad nadodje sipati u vanglicu, Dodati ostatak mleka i kiselo mleko, ulje, brašno ulje i zamesiti mekše testo

foto: Privatna arhiva

Pokriti da odmori 30 minuta pa ga opet premesiti i opet odmori 20 minuta. Istresti na sto rukama raširiti u paravougaonik pa ga premazati omekšanim maslacom i preklopiti na 3 dela

foto: Privatna arhiva

Pokriti i staviti u zamrzivač 10 minuta ili frižider malo duže. Polako razviti testo na dugijom za prst debljine i širine više od 20 sm Podeliti na pola i svaku polovinu na dva jednaka dela. Seći na trouglove kao u Videu, uvijati kiflice, Pokriti da odmoree 10 minuta,

foto: Privatna arhiva

Žumance pomešati sa malo mleka i premazati Peći na 220 stepeni C 20-25 minuta da lepo porumene. Kiflice su bez nadeva pa možete sami kombinovati slane ili slatke .Uživajte u ovim najlepšim penastim kiflicama

Bonus video

(Espreso)