Gulaš, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhar Ivica

PAŽNJA

OVO SU KARDINALNE GREŠKE KOJE SRBI PRAVE KADA KUVAJU GULAŠ: Zato vam je PREKUVANO i BLJUTAVO, šokiraćete se

Ako planirate da spremate gulaš, Punkufer savetuje da izbegnete sledećih pet grešaka

Objavljeno: 22.01.2024. 12:18h

Nema ništa bolje od uskusnog gulaša, pogotovo tokom hladnijih meseci. Mada u teoriji deluje kako jelo koje se jednostavno priprema, mnogima to ipak ne polazi za rukom.

Ako planirate da spremate gulaš, Punkufer savetuje da izbegnete sledećih pet grešaka.

Greška #1: Izbor lošeg komada mesa za gulaš

U jelo možete staviti komade bilo koje vrste mesa – od živinskog, preko zečetine i svinjetine, pa do junetine.

Klasični gulaš najbolje je praviti od junetine i od žilavijih komada mesa, koji su ujedno i cenovno povoljniji.

Tačnije, reč je o komadima od mišića kolenice, potkolenice, prednje plećke i vrata.

Greška #2: Prekratko kuvanje mesa

foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/HEARTY AND TASTY

Da li ste ikad čuli da je neko prekuvao meso u gulašu? To je praktično nemoguće učiniti.

Nemojte žuriti s kuvanjem. Naprotiv, nakon što odaberete odgovarajući komad mesa, podvrgnite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na laganim temperaturama.

Višesatno kuvanje omekšaće i najtvrđi komad mesa i pretvoriti ga u želatinoznu masu koja će se topiti u ustima.

Greška #3: Netrljanje mesa paprikom

Mlevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuvanju ovog popularnog jela. No, umesto da je dodate u umak, njome natrljajte kockice mesa pa ih propržite na nešto ulja.

Karamelizacija mesa u kombinaciji s mirisom paprike unaprediće ukus celog obroka. Prema mišljenju slavnog kuvara Luisa Zatmerije, na ovaj način se priprema tradicionalni mađarski gulaš.

Grešla #4: Stavljanje povrća u šerpu u isto vreme kao i meso

Povrću je potrebno manje vremena za termičku obradu od mesa. Ako ih stavljate u isto vreme, nećete biti zadovoljni konačnim rezultatom.

Šargarepu, celer i drugo korenasto povrće najbolje bi bilo staviti u lonac s mesom otprilike 45 minuta do sat vremena pre kraja kuvanja.

Ako stavljate grašak u gulaš, dodajte ga dvadeset minuta pre kraja kuvanja.

Greška #5: Korišćenje gotove mešavine zašina

Klasični gulaš trebalo bi da ima ukus slatke paprike i kima. Uz so i biber u njega možete staviti i malo majčine dušice i lovorov list.

Ako kuvate s gotovim mešavinama začina, nećete postići tu suptilnost ukusa.

Naprotiv, mogli biste da uništite višesatni trud intenzivnim ukusom koji će nadvladati sve ostale.

(Espreso/dnevno/punkufer.hr/prenela P.V.)