Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Pekar Pekarica

recept

NAJBRŽI SLAVSKI KOLAČ KOJI SE SPREMA NA DAN SLAVE: Proslavite SVETOG JOVANA uz savršeno ukusnu i vazdušastu POGAČU

Ako slavite slavu, na trepzi su obavezni vino, sveća, slavski kolač i žito

Objavljeno: 20.01.2024. 12:07h

Svaka domaćica se trudi da joj slavski kolač ispadne što lepše, a ni ukrasi nisu zahtevni za pripremu, ako sledite sve korake. Svaki ukras ima posebno značenje, ali mi predlažemo da napravite slavski kolač na malo drugačiji način. Isto je u pitanju svečana pogača, koja će izglegom i ukusom oduševiti sve.Probajte recept:

Sastojci:

1 kocka svežeg kvasca

500 ml mleka

2-3 kašike jogurta

4 jajeta

1 kašika soli

1 kašika šećera

50 ml ulja

1 kašika sirćeta

100 g putera

oko 1 kg brašna

Korak 1

Umesite testo

U posudu sipajte toplo mleko i šećer, pa izdrobite kvasac. Ostavite da naraste nekih 10 minuta, pa kada se aktivira sipajte jogurt, 2 jajeta i 2 belanceta, ulje i sirće. Lepo sjedinite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 2 sata.

foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Korak 2

Oblikujte slavski kolač

Podelite testo na 3 jednaka dela. Svaki deo razvucite, premažite istopljenim puterom i ređajte jedno preko drugog. I poslednje testo premažite puterom. Zatim isecite ivice, pa urolajte. Isecite krajeve rolata, pa spojite ivice da dobijete krug sa rupom u sredini. Presecite na 4 mesta, pa isecite male trake. Svaku drugu savijte ka unutra. Krajeve rolata koje ste isekli stavite u sredinu. A ovako ćete ga najbolje ukrasiti.

foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Korak 3

Pecite slavski kolač

Prebacite u tepsiju obloženu pek papirom. Pokrijte provdiom folijom i ostavite da odstoji još pola sata, a zatim premažite umućenim žumancima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Slavski kolač premažite istopljenim puterom.

BONUS VIDEO

(Espreso/stvarukusa/prenela T.M.)