recept
NAJBRŽI SLAVSKI KOLAČ KOJI SE SPREMA NA DAN SLAVE: Proslavite SVETOG JOVANA uz savršeno ukusnu i vazdušastu POGAČU
Ako slavite slavu, na trepzi su obavezni vino, sveća, slavski kolač i žito
Svaka domaćica se trudi da joj slavski kolač ispadne što lepše, a ni ukrasi nisu zahtevni za pripremu, ako sledite sve korake. Svaki ukras ima posebno značenje, ali mi predlažemo da napravite slavski kolač na malo drugačiji način. Isto je u pitanju svečana pogača, koja će izglegom i ukusom oduševiti sve.Probajte recept:
Sastojci:
1 kocka svežeg kvasca
500 ml mleka
2-3 kašike jogurta
4 jajeta
1 kašika soli
1 kašika šećera
50 ml ulja
1 kašika sirćeta
100 g putera
oko 1 kg brašna
Korak 1
Umesite testo
U posudu sipajte toplo mleko i šećer, pa izdrobite kvasac. Ostavite da naraste nekih 10 minuta, pa kada se aktivira sipajte jogurt, 2 jajeta i 2 belanceta, ulje i sirće. Lepo sjedinite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 2 sata.
Korak 2
Oblikujte slavski kolač
Podelite testo na 3 jednaka dela. Svaki deo razvucite, premažite istopljenim puterom i ređajte jedno preko drugog. I poslednje testo premažite puterom. Zatim isecite ivice, pa urolajte. Isecite krajeve rolata, pa spojite ivice da dobijete krug sa rupom u sredini. Presecite na 4 mesta, pa isecite male trake. Svaku drugu savijte ka unutra. Krajeve rolata koje ste isekli stavite u sredinu. A ovako ćete ga najbolje ukrasiti.
Korak 3
Pecite slavski kolač
Prebacite u tepsiju obloženu pek papirom. Pokrijte provdiom folijom i ostavite da odstoji još pola sata, a zatim premažite umućenim žumancima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Slavski kolač premažite istopljenim puterom.
BONUS VIDEO
(Espreso/stvarukusa/prenela T.M.)