bez po muke
TRIK NAŠIH BAKA ZA SAVRŠENO SLAVSKO ŽITO ZA SVETOG JOVANA: Zaboravite na bele naslage i na kuvanje ceo dan
Trik naših baka za najbrže i najbolje slavsko žito za Svetog Jovana - bez po muke
Jedna od najvećih srpskih slava Sveti Jovan samo što nije, a domaćice vrše poslednje pripreme kako bi svojim gostima pružile najbolji mogući užitak.
Naša tradicija nalaže brojne običaje koje dugo vremena poštujemo, a slave su nezamislive bez žita.
Za dočekivanje gostiju je neophodno i vino i žito, a s obzirom na to da smo danas sve češće okupirani obavezama, uglavnom poručujemo sve što može da se poruči, pa nekad nemamo vremena ni za kuvanje pšenice.
To jeste jedan dugotrajan proces koji oduzima dosta vremena, međutim, još naše bake su imale jedan trik kojim su kuvanje žita činile bržim i lakšim.
Sve što treba da uradite jeste da u šerpu sipate pšenicu, a zatim nalijete vode toliko da prekrije zrna. Zagrejte do ključanja, a zatim isključite i sklonite pšenicu sa vatre.
Na neko hladno i suvo mesto postavite presavijen stolnjak, a preko njega ćebe savijeno na dva dela. Na ćebe stavite vruću šerpu sa pšenicom, nikako ne odlivajte vodu, i dobro umotajte ćebetom.
Najbolje je da preko noći ostavite u ćebetu i ujutru ćete imati skuvano žito. Ovaj trik će vam uštedeti jako mnogo vremena, a što je najvažnije, svako zrno će biti raskuvano i neće imati bele naslage koje se pojavljuju tokom dugog kuvanja na šporetu.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)