Čips, Foto: Profimedia

pažnja

STRUČNJAK OTKRIO PRAVU ISTINU O ČIPSU, SRBI ĆE BITI ŠOKIRANI: Nije sve baš onako kao što smo mislili, ovo je ISTINA

Objavljeno: 18.01.2024. 16:33h

Dijetetičarka Gabi Mekferson iz SAD-a istražila je nutritivni sadržaj prženog i pečenog krompira kako bi utvrdila da li je pečeni čips stvarno zdravija alternativa. Iako pečeni čips ima manje masti, utvrđeno je da razlike nisu značajne, a pečeni čips sadrži 25% više ugljenih hidrata od prženog. Takođe, prženi čips ima više kalijuma i vitamina C, dok dijetetičarka naglašava da je kontrola porcija ključna za zdrav unos čipsa

Dijetetičarka iz SAD-a je ispitala razlike između pečenog i prženog kropmira - i njeni nalazi će vas verovatno šokirati.

Gabi Mekferson je analizirala nutritivni sadržaj "tipične vrećice čipsa" i isto toliko pečenog krompira kako bi utvrdila da li je alternativa sa niskim sadržajem masti zapravo zdravija. Ona je svoje rezultate objavila u ponedeljak na veb stranici "EatingWell".

foto: Bakina kuhinja

Pečeni čips je eksplodirao u popularnosti poslednjih godina, a prehrambene kompanije ga reklamiraju kao zdravu alternativu masnim, prženim opcijama koje se nalaze na policama supermarketa.

Prema "Allied Market Research", vrednost tržišta pečenog čipsa procenjena je na 6,2 milijarde dolara u 2021. – predviđa se da će porasti na 10,9 milijardi dolara do 2031. kako sve više potrošača želi da pređe na alternativu koju smatra zdravijom.

Ali Gabina analiza pokazuje da prženi čips možda ipak nije mnogo bolja solucija.

Dok nutricionista kaže da prženi čips ima više kalorija i masti, ona je utvrdila da razlike između tog čipsa i pečenog nisu toliko značajne.

Tipična vrećica prženog čipsa za jednu porciju ima 149 kalorija, 10 grama ukupne masti i 1 gram zasićenih masti. Sa druge strane, pečeni čips ima 131 kaloriju, 5 grama masti i 0,7 grama zasićenih masti.

- Pečeni čips nudi manje masti od običnog čipsa, što ga čini samo malo nižim kalorijama, što će imati minimalan uticaj na vaš ukupni dnevni unos kalorija, rekla je Gabi.

U međuvremenu, otkrila je da pečeni čips generalno ima 25% više ugljenih hidrata od prženog.

foto: Profimedia

- Više skroba i šećera se dodaje pečenom čipsu radi poboljšanja ukusa i teksture, što može objasniti povećanje ugljenih hidrata, objasnila je ona.

Pored toga, prženi čips se može pohvaliti vitaminima i mineralima kojih nema u pečenom čipsu.

- Ispostavilo se da običan čips obezbeđuje više kalijuma (12% prema 7% vaše dnevne vrednosti u tipičnoj porciji) i vitamina C (24% naspram 0%) od pečenog čipsa, dva korisna hranljiva sastojka, izjavila je Mekferson.

Ona je pojasnila da potrošači ne bi trebalo da se oslanjaju na slanu užinu kao značajan izvor ovih hranljivih materija.

Na kraju, dodaje da je kontrola porcija najvažnija kada je u pitanju zdravo jedenje čipsa – potrošači bi trebalo da uživaju u svakoj ponudi koju žele sve dok je u pitanju jedna porcija.

- Pečeni čips nije nužno zdraviji za vas od običnog čipsa, zaključila je ona. - Ali oboje mogu biti deo rutine zdrave ishrane. Izaberite svoj omiljeni i u potpunosti uživajte u svakom hrskavom zalogaju.

Bonus video:

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)