Ruska salata Kocke, Foto: Printscreen/youtube/Radine Poslastice

nema bolje!

NAJBOLJE PREDJELO ZA SVETOG JOVANA KOJE DO SAD NISTE PROBALI: Kocke OD RUSKE SALATE morate NAPRAVITI - savršene su

Približava se Sveti Jovan, a ako ove godine želite da poslužite savršeno predjelo, onda su naš predlog ruska salata kocke

Objavljeno: 16.01.2024. 20:27h

Jednostavno se prave, a definitivno će biti ukuras svake slavske trepze. Dobro poznata kombinacija sastojaka sa kremastim premazom od sira i jogurta je prosto neodoljiva, a ovako pripremljeno predjelo je pun pogodak.

Sastojci:

150 g praške šunke

350 g krompira

4 jajeta

125 g kiselog krastavca

1 šargarepa

150 g feta sira

170 ml grčkog jogurta

1 kašičica želatina

80 ml vode

1 veza mirođije

8 maslina

Recept za ruska salata kocke - predjelo za Svetog Jovana:

foto: Printscreen/youtube/Radine Poslastice

Za smesu sa sirom

Pomešajte želatin i vodu, pa ostavite da nabubri. Zatim istopite na pari. U posudi izmrvite sir (100 g), pa sipajte jogurt. Sve lepo sjedinite, pa dodajte istopljeni želatin, so i biber i opet lepo promešajte. Ostavite u frižideru da se malo stegne. Probajte i hladnu salatu sa jajima!

foto: Printscreen/youtube/Radine Poslastice

Pripremite druge sastojke

Jaja skuvajte, pa odvojite žumanca i belanca. Izrendajte zasebno, pa u belanca dodajte 2-3 kašike smese sa jogurtom i dobro promešajte. Šargarepu skuvajte, pa izrendajte, a onda joj dodajte i dva rendana žumanceta i promešajte. Skuvajte krompir i izrendajte ga. Krastavce i prašku šunku takođe izrendajte.

foto: Printscreen/youtube/Radine Poslastice

Ređajte slojeve

Tepsiju za hleb obložite providnom folijom, pa sipajte smesu sa belancima i poravnajte. Premažite smesom sa sirom. Preko poređajte smesu sa šargarepom i žumancima. Premažite smesom sa sirom. Sledeći sloj je praška šunka koju ste procedili i izdrobili viljuškom. Premažite smesom sa sirom, a onda poređajte sloj rendanog krompira, pa preko premažite smesu sa sirom. Zatim idu rendani kiseli krastavci, pa još jedan sloj smese sa sirom. Još jedan sloj krompira i na kraju premažite smesom sa sirom.

foto: Printscreen/youtube/Radine Poslastice

Dekorišite predjelo

Salatu izvadite iz posude i skinite foliju, pa isecite na jednake kocke. Pospite preostalim rendanim žumancima.

foto: Printscreen/youtube/Radine Poslastice

Sir izdrobite i pomešajte sa seckanom mirođijom. Sjedinite, pa uzmite parče i stavite maslinu unutra i obilukujte lopticu. Ređajte preko svake kocke, a ovo prejdelo poslužite za Svetog Jovana.

BONUS VIDEO

(Espreso/Stvarukusa/S.B/prenela T.M.)