RECEPT
DOMAĆA CVET POGAČA JE IDEALNA ZA SVETOG JOVANA: U testo dodajte dva nova SASTOJKA i gledajte šta se DEŠAVA (VIDEO)
Kad jedom čujete ovaj recept prepisaćete ga svim prijateljima, slasno i ukusno
Novopečene domaćice uglavnom izbegavaju da mese testo i peku pogače, jer im priprama deluje komplikovano, ali ne mora tako da bude.
Danas postoje recepti za pogače koje predivno izgledaju, a koje ne zahtevaju preterane pekarske sposobnosti.
Ako volite domaću pogaču, želite da napravite nešto wow za Svetog Jovana onda je naš predlog recept za najlepšu cvet pogaču.
U testo se dodaju 2 sastojka koja će pomoći da vam ona uspe, a to su jogurt koji pogaču čini mekšom i sirće koji pomaže da testo brže nadođe.
Sastojci:
- 42 g kvasca
- 500 ml mleka
- 2-3 kašike jogurta
- 4 jajeta
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
- 100 g putera
- oko 1,2 kg brašna
Recept za domaću cvet pogaču:
Korak 1
Umesite testo
U posudu sipajte toplo mleko i šećer, pa izdrobite kvasac. Ostavite da naraste nekih 10 minuta, pa kada se aktivira sipajte jogurt, 2 jajeta i 2 belanceta, ulje i sirće.
Lepo sjedinite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 2 sata.
Korak 2
Oblikujte pogaču
Podelite testo na 6 delova (od po 190 g) i na pobrašnjenoj površini razvucite u tanji krug. Premažite istopljenim puterom i ređajte krugove od testa jedan na drugi i svaki premažite istopljenim puterom.
Zatim ponovo razvucite u krug. Isecite krug na 16 troglova. Prvo isečete 4 velika, pa ta 4 isecite na po 2 i onda ta 2 isečete još jednom na2 jednaka. Urolajte svaki trougao. Poređajte u tepsiju obloženu pek papirom.
Korak 3
Ostavite da pogača nadođe
Pokrijte pogaču providnom folijom i ostavite da nadođe još nekih pola sata. Premažite umućenim žumancima.
Korak 4
Pecite pogaču
Zatim pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Gotovu pogaču premažite istopljenim puterom.
BONUS VIDEO:
(Espreso/Recepti za sve/Prenela I.O.)