Puter pogača - recept za Svetog Jovana, Foto: Bakina kuhinja

divno

PUTER POGAČA - IDEALNA ZA SVETOG JOVANA: Pravi se u 3 koraka, mirisna i meka, a prosta za pravljenje (RECEPT)

Puter pogača - vaš budući omiljeni deo slavske trpeze

Objavljeno: 16.01.2024. 12:23h

Sveti Jovan, jedna od najvećih srpskih slava, samo što nije. Domaćice već uveliko vrše pripreme kako da i ove godine oduševe svoje goste i najmilije, a jedan recept bi mogao da bude pun pogodak.

Radi se o divnoj, mekanoj i mirisnoj puter pogači.

Napravite puter-pogaču koja je toliko mekana i ukusna da će je gosti odmah pojesti, a nije previše zahtevna za pripremu.

Ono što je čini toliko mekanom su jogurt i puter, a našli smo je na sajtu Stvar ukusa.

Sastojci:

250 ml mleka

20 g kvasca

1 kašičica šećera

3 jajeta

4 kašike ulja

3 kašike grčkog jogurta

1 kašika sirćeta

700 g brašna

1 kašičica soli

150 g putera

susam

Priprema:

Korak 1

Umesite testo

U posudu sipajte mlako mleko, izdrobite kvasac i dodajte šećer. Promešajte, pa ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte jedno celo jaje i dva belanceta, pa sipajte jogurt, ulje, sirće i istopljeni puter. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe.

FOTO: Bakina kuhinja
FOTO: Bakina kuhinja
FOTO: Bakina kuhinja

Korak 2

Napravite pogaču

Oblikujte loptu od testa i stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Ako želite možete da odvojite manji deo testa, koji ćete podeliti na tri jednaka dela. Oblikujte zmijice i napravite pletenicu. Dobijenu pletenicu spojite u krug, pa stavite na vrh pogače. Pokrijte i ostavite još 20 minuta da nadođe, a zatim premažite umućenim žumancima i pospite susamom.

Korak 3

Pecite pogaču

Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Izvadite, pa premažite puterom i ostavite da se ohladi, pa služite za Svetog Jovana.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Stvar ukusa/Priredio: V.Š)