divno
PUTER POGAČA - IDEALNA ZA SVETOG JOVANA: Pravi se u 3 koraka, mirisna i meka, a prosta za pravljenje (RECEPT)
Puter pogača - vaš budući omiljeni deo slavske trpeze
Sveti Jovan, jedna od najvećih srpskih slava, samo što nije. Domaćice već uveliko vrše pripreme kako da i ove godine oduševe svoje goste i najmilije, a jedan recept bi mogao da bude pun pogodak.
Radi se o divnoj, mekanoj i mirisnoj puter pogači.
Napravite puter-pogaču koja je toliko mekana i ukusna da će je gosti odmah pojesti, a nije previše zahtevna za pripremu.
Ono što je čini toliko mekanom su jogurt i puter, a našli smo je na sajtu Stvar ukusa.
Sastojci:
250 ml mleka
20 g kvasca
1 kašičica šećera
3 jajeta
4 kašike ulja
3 kašike grčkog jogurta
1 kašika sirćeta
700 g brašna
1 kašičica soli
150 g putera
susam
Priprema:
Korak 1
Umesite testo
U posudu sipajte mlako mleko, izdrobite kvasac i dodajte šećer. Promešajte, pa ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte jedno celo jaje i dva belanceta, pa sipajte jogurt, ulje, sirće i istopljeni puter. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe.
Korak 2
Napravite pogaču
Oblikujte loptu od testa i stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Ako želite možete da odvojite manji deo testa, koji ćete podeliti na tri jednaka dela. Oblikujte zmijice i napravite pletenicu. Dobijenu pletenicu spojite u krug, pa stavite na vrh pogače. Pokrijte i ostavite još 20 minuta da nadođe, a zatim premažite umućenim žumancima i pospite susamom.
Korak 3
Pecite pogaču
Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Izvadite, pa premažite puterom i ostavite da se ohladi, pa služite za Svetog Jovana.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Stvar ukusa/Priredio: V.Š)