recept
TRADICIONALNI SLAVSKI KOLAČ KOJI SE MESI ZA SVETOG JOVANA: Ovakvi UKRASI su obavezni, bez njih se slava ne slavi
Slava ne mora da bude bogata, ako niste u mogućnosti, ali na svakoj trpezi mora da se nađe slavski kolač, žito, vino i sveće
Kako se približava Sveti Jovan napravite odličan slavski kolač koji će uspeti i početnicima u kuhinji.
Dan ili veče uoči slave, domaćica priprema kolač sa osveštanom vodom i pšeničnim brašnom. Ukrasi se prave od brašna i vode i oni simbolizuju sreću i blagostanje. Obavezna dekoracija je pečat sa slovima IS HS NI KA, a to je grčka skraćenica od “Isus Hrist pobeđuje“. Preostala dekoracija može da bude po želji domaćice.
Sastojci:
1/2 kg brašna
20 g kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
2 jajeta
1 šoljica ulja
100 ml vode
Priprema:
U mlakoj vodi izdrobite kvasac i dodajte kašiku brašna i šećer. Kada se kvasac aktivira, dodajte ostatak brašna, so, jaje i ulje.
Umesite testo, pokrijte i ostavite da naraste. Premesite, oblikujte krug i stavite u šerpu. Pokrijte i ostavite još da naraste. Premažite umućenim žumancetom, pa pecite na 200°C. Pred kraj izvadite, složite ukrase i vratite da se zapeče.
BONUS VIDEO
(Espreso/stvarukusa/prenela T.M.)