tradicija na tanjiru
KOSOVSKA BARENICA JE OBAVEZNA NA SRPSKOJ TRPEZI: Svaka domaćica mora da zna ovaj STARINSKI recept - hrskava i sočna
Barenica se tradicionalno doručkuje prvog dana pravoslavne Nove godine
U nekim domaćinstvima stavlja se i po jedan novčić za svu decu u porodici, dok u drugim važi verovanje da je dovoljan jedan i da će ko ga nađe imati sreću naredne godine. Recept za tradicionalnu barenicu ide ovako:
Sastojci:
1 kocka kvasca
2 jajeta
2 kašike šećera
1 kašičica soli
300 g sira
500 g suvih rebara
500 g brašna
2 kašike ulja
200 ml tople vode
Priprema:
Uključiti rernu na 250 stepeni. U plastičnoj vanglici, staviti 200 ml tople vode, izdrobiti kocku kvasca, dodati 2 kašike šećera i 2 kašike brašna, promešati i ostaviti na toplom mestu da nadođe 15 minuta. Kad kvasac nadođe dodati 2 jaja, 2 kašike ulja i so.
Brašno dodavati postepeno, mešati varjačom ili ručnom mutilicom. Pleh premazati uljem ili mašću, sipati smesu i ostaviti da ostoji 10 minuta. Staviti da se peče 30 minuta.Probajte i recept za Čarobnu tortu, kao dezert!
U međuvremenu dok se barenica peče obariti rebra i kada je barenica gotova staviti ih preko barenice i peći jos 5-10 minuta. Izvaditi barenicu iz rerne i viljuškom je izdrobiti. Sir izdrobiti, pa posuti preko još vruće barenice.
BONUS VIDEO
(Espreso/zenablic/Marija Brčić/prenela T.M.)