sjajno
DOMAĆICE POLUDELE ZA OVAKVIM LUDIM TESTOM, EVO U ČEMU JE CAKA: Umesite ga DANAS pa pravite CELE NEDELE
Zove se ludo jer je potpuno neverovatno šta sve od njega može da se napravi - kiflice, kajzerice, pica testo, kroasani...
Vreme je ubrzano, pa se domaćice dovijaju na razne načine da olakšaju svakodnevne poslove u kuhinji, a da opet za svoje ukućane pripreme domaća i lepa jela.
E, tu u priču uskače ludo testo da spase dan... Ili možda celu nedelju jer ga možete koristiti barem pet, šest dana.
Njegova popularnost postala je ogromna prethodnih godina. A razlog je jednostavan - podmesite ga na primer danas, stavite u kesu, pa u frižider i tokom cele naredne nedelje pravite peciva po želji - kiflice, pogačice, hlepčiće, mekike za doručak, kroasane, kajzerice, ili možda pica testo. Šta god vi i vaši ukućano poželite.
Takođe, priprema uopšte nije komplikovana, a sa testom nema greške. Samo sledite naš provereni i priznajemo, više puta isprobani recept.
Sastojci:
500 ml toplog mleka
30 g svežeg ili 12 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašika brašna
400 ml jogurta
2 žumanca
100 ml ulja
1 kašičica soli
1 kg i 300 g brašna
Način pripreme:
U posudu izmrvite kvasac, dodajte šećer, malo brašna, pa prelijte toplim mlekom. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.
Brašno pomešajte sa solju, pa sipajte razmućena žumanca, jogurt, ulje i nadošli kvasac. Zamesite glatko testo, treba da bude malo lepljivo.
Ukoliko želite nešto odmah da napravite ostavite testo na toplom pokriveno kuhinjskom krpom da narasta jedno 45 minuta.
A ukoliko želite da ga odložite u frižider testo oblikujte u loptu, premažite sa svih strana uljem, takođe premažite i najlon kesu, pa ga stavite u frižider, najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
Ujutru uzimati testa koliko vam je potrebno, razvaljati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i praviti šta vam je srcu drago - pogačice, langoše, mekike, kifle, pogaču...
Kada oblikujete pecivo koje želite, pustite da se diže još oko pola sata.
Pecite na 190 stepeni u zagrejanoj rerni oko pola sata.
Bonus video:
(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)