obavezno napravite
RECEPT ZA TRADICIONALNE KROFNE U KOJE SE DANAS STAVLJA ZLATNIK: Dočekajte SRPSKU Novu godinu kako pravi pravoslavac
Posle Nove godine, Božića, Materica, Paterica, večeras dočekujemo novu 2024. godinu po julijanskom kalendaru
A budžet u srpskim kućama je već prilično istanjen.Tako je bilo i nekada, pa je bilo pitanje šta da domaćica pripremi, da to bude svečano a da se ne potroši mnogo novca, i da prija u zimsko vreme.
Izabrano je da se za doček srpske Nove godine jedu srpske krofne. I one su ta, pomalo već zaboravljena tradicija za doček novog leta po julijanskom kalendaru.
Prvog dana nove godine po ovom kalendaru Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom, poznat i kao Mali Božić. Za ovaj dan domaćice tradicionalno spremaju vasilicu, obredni kolač Malog Božića.
Za sam doček u gradskoj sredini su se, u ponoć, služile krofne, a u jednu od njih domaćica bi stavljala zlatnik. Verovalo se da će onaj ko pronađe zlatnik imati uspešnu godinu.
Ukoliko je situacija to dopuštala, služen je i šampanjac, i to je uz krofne odlična kombinacija, a tradicionalno su ljudi pili kuvano vino i kuvanu rakiju.
Vreme pripreme:
60 minuta
Sastojci:
500 g brašna
50 g margarina
2 žumanca i 1 celo jaje
50 g kristal šećera
100 g prah šećera
oko 4 dl mleka
20 g kvasca
1-2 kesice vanilin šećera
malo soli
Priprema:
1. U sud za mešenje stavite brašno, dodati jaje i žumanca, kristal šećer, malo soli, rastopljen margarin, narendanu limunovu koru i prethodno nadošli kvasac.
2. Mešajte varjačom ili mikserom sa dodatkom za testo dok testo ne počne da se odvaja od varjače i suda, odnosno dok ne počnu da se pojavljuju mehurići u testu. Zatim pokrijte sud krpom i ostaviti testo da naraste.
3. Izručite nadošlo testo na radnu površinu, koju ste posuli brašnom, i lagano oklagijom razvucite testo debljine prsta i čašom vadite krofne. Ostavite ih još pola sata da odmore (narastu) i potom ih pržite na zagrejanom ulju, prvo poklopljene, a drugu stranu otklopljene.
4. Uvaljajte ih u prah šećer pomešan s vanil šećerom.
BONUS VIDEO
(Espreso/24sedam/prenela T.M.)