PAŽNJA
OVU TORTU JE KRALJICA MARIJA KARAĐORĐEVIĆ PRAVILA SIROMAŠNOJ DECI: Njeni sastojci su bili tajna, a sad su ISPLIVALI
Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu sama pravila tortu i svake godine im delila za velike praznike, a njen recept doskoro je bio dobro čuvana tajna
Kraljica Marija Karađorđević, supruga kralja Aleksandra i majka Petra I, poslednjeg jugoslovenskog kralja, bila je omiljena srpska vladarka.
Kraljicu su cenili zbog neposrednosti u kontaktu sa običnim ljudima koji su mogli da je vide kako šeta u parku oko dvora u skromnoj odeći, baš kao i sve žene tog vremena.
Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu sama pravila tortu i svake godine im delila za velike praznike, a njen recept doskoro je bio dobro čuvana tajna.
Ali ta tajna je sada otkrivena, pa svi možemo da uživamo u ovoj neverovatnoj poslastici punoj oraha, piše glossy.
Sastojci
Za koru
7 belanaca
150 g maslaca
1 kesica vanilin šećera
70 g brašna
150 g mlevenih oraha
150 g šećera
Za fil:
7 žumanaca
150 g šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera
Za preliv:
150 g šećera
4 kašike mleka
150 mlevenih oraha
50 g maslaca
100 g seckanih oraha
Priprema:
U činiji umutite čvrst sneg od belanaca. Posebno umutite omekšali maslac sa šećerom, postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer, pa kada dobijete ujednačenu smesu, lagano dodajte belanca kašiku po kašiku sve vreme muteći.
U podmazani okrugli pleh izlijte dobijenu smesu i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Za to vreme žumanca umutite sa vanilin šećerom i šećerom u prahu, pa to prelijte preko pečene kore i vratite da se suši u rerni koju ste smanjili na 100 C oko 15 minuta. Da biste bili sigurni da je dobro pečena zabodite čačakalicu, koju kada izvučete treba da bude čista.
Za preliv na umerenoj vatri rastopite šećer i maslac sa mlekom, pa na kraju dodajte mlevene orahe. Smesu prelijte preko pečene torte, a kada se ohladi pospite ravnomerno sa seckanih orasim
(Espreso/Zadovoljna/Zorica Antonijević /Prenela P.V.)