Krompir čorba, Foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

recept

KREMASTA KROMPIR ČORBA KOJU DO SADA NISTE JELI: Gotova za MANJE OD SAT VREMENA, uz dodatak OVOG MESA je NEODOLJIVA

Recept za ovu kromir čorbu će vam se dopasti, jer je puna začina i aromatična, a uz to se služi i sa hrskavom slaninom

Objavljeno: 09.01.2024. 14:29h

Kremasta krompir čorba ima dosta slanine, savršena je za hladnije dane. Vrlo je aromatična zbog začina i luka, a treba vam samo jedan lonac za pripremu. Možda će vas zanimati i recept za super jednostavan potaž od graška.

Za kremastu krompir čorbu biće dovoljno da odvojite ukupno sat vremena za pripremu. Saznajte kako se pravi!

Sastojci:

6 traka slanine isečene na male komade

3 kašike putera

foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

200 g crvenog luka, seckanog

3 velika čena belog luka, mlevena

42 g višenamenskog brašna

1 kg krompira oljuštenih i isečenih na kockice

945 ml pilećeg bujona

475 ml mleka

155ml slatke pavlake

1 ½ kašičica soli

1 kašičica mlevene paprike

½ kašičice čilija u prahu

160 g kisele pavlake

Rendani čedar sir, vlašac i dodatna pavlaka i slanina za preliv po želji

foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Recept za krompir čorbu:

Ispržite slaninu, a zatim luk:

Za krompirčorbu prvo stavite komade slanine sa malo ulja u veliki lonac na srednje jaku vatru i pržite dok slanina ne postane hrskava i ne porumeni. Uklonite komade slanine i ostavite sa strane, ostavljajući mast u šerpi. U preostalo ulje i masnoću od slanine dodajte puter i seckani luk i pržite na srednjoj temepraturi dok luk ne omekša (3-5 minuta). Dodajte beli luk i pržite dok ne zamiriše (oko 30 sekundi). Pospite brašno po sastojcima u šerpi i mešajte dok smesa ne postane glatka za krompir čorbu (po potrebi koristite mutilicu).

Dodajte krompir i druge sastojke:

Dodajte krompir isečen na kockice u šerpu zajedno sa pilećim bujonom, mlekom, slatkom pavlakom, solju, biberom i čilijem u prahu. Dobro promešajte. Pustite da provri i kuvajte dok krompir ne omekša kada ga probušite viljuškom (oko 10 minuta). Smanjite toplotu da provri i izvadite otprilike polovinu ohlađene supe u blender i izmiksirajte dok masa ne postane glatka. Pasiranu supu vratite u šerpu i dodajte kiselu pavlaku i prethodno ispržene komade slanine, a potom dobro promešajte. Ostavite čorbu da se krčka 15 minuta pre serviranja. Pri serviranju, odozgo dodajte pavlaku, slaninu, čedar sir ili vlašac. Uživajte u krompir čorbi!

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)