mekane i preukusne
RECEPT ZA NAJMEKŠE MLEČNE KIFLICE SA SLANIM I SLATKIM NADEVOM: Srpske domaćice znaju caku za VAZDUŠASTO testo
Kiflice Srbi obožavaju da jedu, a danas postoji milion recepata za njihovu pripremu
Nadevi su najrazličitiji mogući, pa tako imamo kiflice sa ukusom pice, slatke sa džemom, ali i one klasične sa sirom... Ako i vi volite da ih jedete, donosimo vam fantastičan recept za nikad mekše i vazdušastije mlečne kiflice. One su prazne, pa možete da ih služite sa namazima po želji. Uživajte!
Sastojci:
320 ml mleka
2 jajeta
2 kašičice šećera
1 ravna kašičica suvog kvasca
500 g brašna
1 kašičica soli
30 g putera
Za posipanje:
1 jaje
šećer
susam kim
malo putera (opciono)
Recept za slatke i slane mlečne kiflice:
Korak 1
Napravite testo
Mleko zagrejte, pa sipajte u neku posudu. Dodajte jaja, šećer i kvasac, pa dobro promešajte. Zatim dodajte prosejano brašno i so, pa sjedinite sastojke. Onda dodajte i istopljeni puter i umesite testo. Stavite testo u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom. Ostavite da nadođe nekih sat vremena.
Korak 2
Napravite kiflice
Nadošlo testo izvadite iz posude i podelite na 8 jednakih delova. Oblikujte loptice, pa pokrijte kesom ili providnom folijom i ostavite da testo nadođe još 10 minuta. Razvucite svaku lopticu, pa urolajte tako da napravite kao zmijicu. Malo spljoštite rukama, pa opet urolajte. Poređajte kiflice na pleh obložen pek papirom. Premažite uljem, pa pokrijte i ostavite da kiflice odstoje još 20 minuta. Zatim premažite jajetom, pa neke pospite šećerom, a neke susamom ili kimom. Ako želite da budu još mekše, na svaku stavite malo parče putera pre nego krenete da pečete.
BONUS VIDEO
(Espreso/stvarukusa/prenela T.M.)