Česnica, Foto: Jelajelena Petrovic

recept

OVO JE PRAVA TRADICIONALNA ČESNICA NA KOJU SU DOMAĆICE ZABORAVILE: Da bi bila SAVRŠENA obavezno morate da...

Na jugu Srbije česnica se sprema na drugačiji način. Mesi se duže nego u drugim delovima Srbije

Objavljeno: 06.01.2024. 18:41h

Svaka kuća u svakom kraju Srbije ima svoje načine proslavljanja Božića, kako kroz običaje, tako i kroz pripremanje hrane.

Tako na primer, na jugu Srbije, od davnina, sprema se česnica na poseban način.

Naime, pogača mesi se dosta dugo, kako bi se prašak za pecivo i soda u njoj fino rasporedili i pogača malo narasla.

Česnicafoto: Profimedia

Sastojci

brašno 600 g

prašak za pecivo 1/2 kesice

soda bikarbona 1/4 kašičice

ulje 2-3 kašike

so 1/2 kašičice

mlaka voda

Priprema:

Najpre pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte malo soli i dve do tri kašike ulja. Bitno je da se česnica zamesi najpre sa malo osvećene vode.

Dodajte mlake vode dovoljno dok testo ne dobije gustinu kao za hleb. Nakon ove pripreme dolazi ono što je najbitnije za dobru česnicu na jugu Srbije: mešenje. Ova pogača mesi se dosta dugo, kako bi se prašak za pecivo i soda u njoj fino rasporedili.

Ovako dugo mešenje je neophodno da bi se česnica malo podigla. Ona vam nikako ne može izgledati kao visoka pogača, zato što u ovom slučaju nema kvasca. Krijući, kako ostali ukućani ne bi videli šta se gde nalazi, domaćica u pogaču ubacuje paricu, listić badnjaka, zrno kukuruza i čen belog luka.

Kada dobro umesi pogaču domaćica je premešta u okruglu tepsiju i oblikuje. Dvema viljuškama na pogači se oblikuje krstić. Pogača se peče oko pola sata, sve dok ne dobije finu rumenu boju.

Bonus video:

(Espreso/ Blic Žena Recepti/ Prenela V.A)