Badnjača, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

obavezna iz godine u godinu

BADNJAČA ZAUZIMA CENTRALNO MESTO NA TRPEZI: Posna pogača za Badnje veče - starinski recept naših starih

Posna pogača badnjača zauzima centralno mesto na trpezi za Badnje veče, a pravi se po starinskom receptu naših starih

Objavljeno: 05.01.2024. 20:00h > 20:06h

Tradiciju za Badnje veče iz godine u godinu poštujemo, pa se tako na taj dan na stolu obavezno nađe tacna sa suvim voćem...

Za ručak obavezno ide riba, posni prebranac, sarma...

Ali ono što nikako ne sme da se izostavi jeste pogača badnjača.

Postoje razni načini pripreme, ali pred vama je sada starinska koju svaka žena i baka zna da napravi.

Brašno u činijifoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Recept sa sastojcima je tu:

800 g brašna

400 ml tople vode

60 ml ulja

Testo za badnjačufoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

1 ravna kašičica šećera

1 ravna kašičica soli

1 kesica suvog kvasca

Priprema:

U toploj vodi ramutite kvasac i šećer, pa dodajte kašiku brašna.

Sve dobro promešajte i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta.

Zatim sipajte ulje, pa dodajte 350 g prosejanog brašna i so.

Badnjača u plehufoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Mešajte varjačom dok se svi sastojci ne sjedine, pa sipajte preostalo brašno i umesite glatko testo.

Premažite testo uljem i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odstoji nekih sat vremena.

Nakon toga premesite testo, pa ga na pobrašnjenoj površini raširite da dobijete tanji krug tj, pogaču. stavite u nauljen pleh i ponovo pokrijte, pa ostavite da pogača nadođe nekih 20 minuta.

Ukrašena badnjača u plehufoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Premažite je uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Gotovu posnu pogaču badnjaču poprskajte vodom, pa uvijte u krpu i kada dođe vreme poslužite.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/S.B./Prenela: N.J.)