zapamtite
DA BI VAM PRASEĆE PEČENJE BILO HRSKAVO, NE PREMAZUJTE GA SA PIVOM, VEĆ SA OVIM: Svi Srbi tu GREŠE, ovo će ŠOKIRATI
Mnogi ističu da je pivo klasičan izbor za polivanje prasećeg pečenja. Neki čak odlaze u svojim receptima sa ekstremima u kojima biraju određenu vrstu piva, ili kraft pivo, ili se opredele za crno
Večno pitanje koje sve zanima, pogotovo oko praznika, praseće pečenje, kako ga spremate, i još bitnije sa čime ga prelivate i premazujete.
Sto ljudi, sto ćudi, i mnogo škola različitog mišljenja. Otud su se mnogi veliki umovi skupili na jednoj temi na Redditu, ne bi li pokazali koji je najbolji recept, naravno uz svađu i gomilu nipodaštavanja i ružnih reči, kako i dolikuje ovako kontraverznoj temi.
Tema je krenula sa prvi receptom u kom se kožica premazuje miksom maslinovog ulja i vodom, ali i dodatkom da mnogi drugi narodi koriste kokosovo mleko, soja sos i sirće. Naravno ovi poslednji primeri su dočekani na nož i kao svetogrđe.
Mnogi ističu da je pivo klasičan izbor za polivanje prasećeg pečenja. Neki čak odlaze u svojim receptima sa ekstremima u kojima biraju određenu vrstu piva, ili kraft pivo, ili se opredele za crno.
Ipak mnogi znalci su veliki protivnici ovog recepta, kao i stava da pivo ništa specijalno ne pomaže već da su se ljudi navikli da zalivaju pivom prase samo zbog toga što isto i piju dok ga okreću na ražnju.
Neki koriste slaninu, neki druge vrsti masti. Neki koriste mast i so. I to jako puno soli. Ipak, na nekoliko mesta smo videli ovaj recept, a izgovaraju ga uglavnom ljudi koji pišu velikim slovima, kucajući u caps locku, omalovažavajući ostale kako nemaju pojma. Što mora da znači da su sigurno u pravu.
Najglasniji recept za hrskavo praseće pečenje
Pomeša se malo svinjske masti sa vodom i to je jedino s čim se premazuje, na početku. Kasnije se izbocka vrhom noža kad pusti svoju mast i dok se okreće samo se od sebe natapa. To je sva mudrost. I naravno, ne jaka vatra.
Svakako ovo nije poslednje slovo na ovu temu, i sigurno postoji još nekoliko recepata oko kojih se vredi posvađati.
(Espreso/City magazin/Prenela P.V.)