recept
NAPRAVITE POSNI TIRAMISU ZA BADNJI DAN I UŽIVAJTE U SLATKOJ POSLASTICI: Ljudima se ova verzija još više SVIĐA
Napravite posni tiramisu sa plazmom i čokoladom, a ukrasite višanjama ili jagodama
Veruje se da je tiramisu nastao po receptu za pave - čuveni brazilski kolač koji se sastoji od naizmeničnih slojeva krema i keksa. Piškote i kremasti fil su zaštitni znak oba kolača, a mi vam donosimo i posnu verziju koja će vas oduševiti. Napravite posni tiramisu sa plazmom i čokoladom, a ukrasite višanjama ili jagodama. Ovako pripremljen kolač možete da poslužite i posle raskošnog ručka za Badnji dan.
Sastojci:
600 ml bademovog mleka
40 g kukuruznog skroba
80 g posne čokolade
200 ml posne slatke pavlake
1 kašičica vanila ekstrakta
300 g posne plazme (plus bademovo mleko za umakanje)
Za glazuru:
200 g čokolade
200 ml posne slatke pavlake
Za dekoraciju:
višnje ili jagode
posna čokolada
Recept za pave - posni tiramisu sa plazmom i višnjama:
Spremite krem za posni tiramisu
U šerpu sipajte 300 ml bademovog mleka, a onda dodajte i kukuruzni skrob. Dobro promešajte da nema grudvica, pa kuvajte dok se smesa ne zgusne. Zatim dodajte izlomljenu čokoladu i sipajte preostalo mleko, pa kuvajte dok se čokolada ne istopi i dok se sastojci ne sjedine. Neprestano mešajte. Isključite šporet, pa sipajte vanilu i slatku pavalku. Sve lepo promešajte, pa sipajte u neku posudu i ostavite da se ohladi, a onda umutite mikserom.
Poređajte slojeve za posni tiramisu
U vatrostalnu posudu sipajte malo krema, pa poravnajte. Preko poređajte posnu plazmu koju ste umočili u bademovo mleko. Na isti način ređajte slojeve dok ne utrošite sve sastojke, a poslednji sloj treba da bude čokoladni krem. Stavite u frižider da se tiramisu stegne.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)