Recept za posni prebranac za Badnji dan, Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

posna poslastica

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)

Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku

Objavljeno: 03.01.2024. 11:34h

Polako se bliži kraj Božićnog posta, a na velikoj većini trpeza za Badnji dan će se naći prebranac - posno jelo koje se priprema jednostavno, a brzo puni stomak.

Pred vama je recept "korak po korak" sa kojim nema greške. Toliko se lako pravo da će sigurno uspeti i početnicima.

Ovo začinjeno, izdašno, jako i sočno jelo će vas apsolutno oduševiti.

Sastojci:

pola kilograma krupnog belog pasulja

1 cela glavica belog luka

pola kilograma crnog luka

biber u znu

250 ml ulja

mlevena paprika

tucana ljuta paprika

1 suva paprika

lovorov list

so i mleveni biber po ukusu

Priprema – korak po korak

Dobro operite pasulj, pa ga stavite u šerpu i prelijte vodom.

Kuvajte 5 minuta nakon što proključa, pa prospite vodu i nalijte novu. Ponovo prospite 5 minuta posle ključanja, pa treći put sipajte vodu preko pasulja i ostavite da se u njoj kuva.

FOTO: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja
FOTO: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja
FOTO: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja
FOTO: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Dodajte 2 kašike ulja, zrna bibera po ukusu i lovorov list i ostavite da se kuva. Kada je skoro gotov (ali ne sasvim kako se ne bi raspadao!), počnite da sečete crni luk na rezanca. Crni luk dinstajte na tihoj do srednjoj vatri oko 10 minuta, pa mu dodajte mlevenu i tucanu papriku, so i mleveni biber, sve dobvro promešajte.

Na dno posude za pečenje sipajte malo ulja iz posude u kojoj spremate luk, pa preko poređajte nekoliko kašika pasulja. Odozgo rasporedite prženi crni luk crni, pa sitno seckan beli, pa opet pasulj i luk.

Završite pasuljem i prelijte uljem.

Potom stavite u rernu i pecite oko 30 min da se lepo zapeče i tečnost malo ispari.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)