Ilustracija, Foto: Profimedia

savet

SVAKA BOŽIĆNA ČESNICA MORA IMATI OVE UKRASE NA SEBI: Jasna su PRAVILA koja svaka KUĆA mora da ISPOŠTUJE na taj dan

Ove ukrase bi trebalo da ima svaka božićna česnica

Objavljeno: 03.01.2024. 16:20h

Božićna česnica je obavezan deo praznične trpeze uoči najvećeg hrišćanskog praznika.

Potrebno je:

  • 1 kg brašna
  • 500 ml mlake vode
  • kvasac
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičiva šećera
  • 2 dl ulja
  • 1 jaje za premazivanje
foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Priprema:

U mlaku vodu staviti kvasac sa kašičicom šećera. Kad počne kvasac da se podiže sve to staviti u brašno i umesiti testo. Testo ne sme da bude ni mnogo meko ni tvrdo. Kad je testo dobro umešeno ono se ne lepi za ruke ali je mekano. Vratite testo u vanglicu i premažite uljem. Od testa ćete zamesiti testo, a delić ćete odvojiti za ukrase. Ostavite pokriveno testo da lepo naraste.

Nakon što je lepo naraslo uzmite kalup u kojem ćete peći česnicu. Obložite ga pek papirom.Pripremite i sve što želite da dodate u česnicu, npr. novčić, grančica, zrno žita, pasulj.. sve ono što se u vašoj kući tradicionalno stavlja...

Kad ste umesili još malo testo, jedan mali deo odvojte za ukrase. Umutite žumance. Stavite testo u kalup, pa ga pemažite žumancetom. Zatim uzmite paricu i ostalo što stavljate i zasecite pogaču na nekoliko mesta gde ćete i staviti te dodatke. Nakon toga lepo testo vratite.

Prvo napravite pletenicu... Od tri valjka razvaljajte dugačke trake i pletite kao običnu pletenicu (pogledajte u videu)

Pletenicu stavljate u krug na pogaču. Od ostalog testa pravite druge ukrase, klasje, ružice i sve drugo što želite.

Ugrejte rernu na 180 stepeni i pecite oko 45 minuta. Pred kraj pečenja prekrijte je sa pek papirom i ostavite još malo da se peče. Nakon toga čestica je gotova, izvadite je iz rerne da se ohladi.

Kad je hladna izvadite je iz kalupa i spemna je za posluženje.

Možete je premazati sa malo meda.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi M.M.)