savet
SVAKA BOŽIĆNA ČESNICA MORA IMATI OVE UKRASE NA SEBI: Jasna su PRAVILA koja svaka KUĆA mora da ISPOŠTUJE na taj dan
Ove ukrase bi trebalo da ima svaka božićna česnica
Božićna česnica je obavezan deo praznične trpeze uoči najvećeg hrišćanskog praznika.
Potrebno je:
- 1 kg brašna
- 500 ml mlake vode
- kvasac
- 1 kašičica soli
- 1 kašičiva šećera
- 2 dl ulja
- 1 jaje za premazivanje
Priprema:
U mlaku vodu staviti kvasac sa kašičicom šećera. Kad počne kvasac da se podiže sve to staviti u brašno i umesiti testo. Testo ne sme da bude ni mnogo meko ni tvrdo. Kad je testo dobro umešeno ono se ne lepi za ruke ali je mekano. Vratite testo u vanglicu i premažite uljem. Od testa ćete zamesiti testo, a delić ćete odvojiti za ukrase. Ostavite pokriveno testo da lepo naraste.
Nakon što je lepo naraslo uzmite kalup u kojem ćete peći česnicu. Obložite ga pek papirom.Pripremite i sve što želite da dodate u česnicu, npr. novčić, grančica, zrno žita, pasulj.. sve ono što se u vašoj kući tradicionalno stavlja...
Kad ste umesili još malo testo, jedan mali deo odvojte za ukrase. Umutite žumance. Stavite testo u kalup, pa ga pemažite žumancetom. Zatim uzmite paricu i ostalo što stavljate i zasecite pogaču na nekoliko mesta gde ćete i staviti te dodatke. Nakon toga lepo testo vratite.
Prvo napravite pletenicu... Od tri valjka razvaljajte dugačke trake i pletite kao običnu pletenicu (pogledajte u videu)
Pletenicu stavljate u krug na pogaču. Od ostalog testa pravite druge ukrase, klasje, ružice i sve drugo što želite.
Ugrejte rernu na 180 stepeni i pecite oko 45 minuta. Pred kraj pečenja prekrijte je sa pek papirom i ostavite još malo da se peče. Nakon toga čestica je gotova, izvadite je iz rerne da se ohladi.
Kad je hladna izvadite je iz kalupa i spemna je za posluženje.
Možete je premazati sa malo meda.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi M.M.)