Ilustracija, Foto: Bakina kuhinja

savršen ukus

SAVET PROFESIONALCA ZA SOČNO I UKUSNO MESO NA SVE NAČINE: Obevezno uradite 1 stvar, ispašće bolje nego u restoranu

Različite vrste mesa zahtevaju drugačiji tretman

Objavljeno: 02.01.2024. 14:40h

Ukoliko ne vodite računa koliko je rerna zagrejana i na koju temperaturu je podešena, može se desiti da meso ostane suvo i ne naročito ukusno.

Da bi meso bilo sočno i ukusno, veoma je važan način pripreme, ali i vreme pečenja. Pre svega bitno je da rerna bude dobro zagrejana. U suprotnom, meso će se osušiti i neće biti dovoljno ukusno.

foto: Printscreen/Youtube/Gurman TV

Recimo, svinjsko meso s rebrima (1,5 kg) peče se sat i po na 200°C. Toliko je potrebno da se dobro ispeče i pile, dok će pileći bataci i prsa na istoj temperaturi biti gotovi za 45 minuta.

Ćurka od 2,5 kg peče se dva i po sata na 170°C, a ukoliko je punjena, sat duže.

Jagnjeća plećka (2,5 kg) ili but (1 kg) peku se sat i po na 200°C, teleći odrezak na istoj temperaturi 30 do 40 minuta, dok će govedina (1 kg) biti gotova za 40 do 60 minuta na 200°C.

BONUS VIDEO

(Espreso/Krstarica/M.K./prenela T.M.)