Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/ Jednostavna kuhinja

uuh, kakva jeee

NAJKREMASTIJA BOŽIĆNA POSLASTICA SA DVE VRSTE FILA: Domaćice se otimaju za ovaj RECEPT - svaki zalogaj je FANTAZIJA

Kremasta Božićna torta sa dve vrste fila

Objavljeno: 01.01.2024. 21:23h

Najbolja posalstica koju ćete napraviti za neko slavlje, kao što je sada Božić, a koja će ispasti preukusno svakome.

Recept za izdašnu Božićnu tortu morate napraviti!

Potrebno:

Za 4 patišpanja:

12 belanaca

12 kašika šećera

2 kašike brašna

240 g mlevenih pečenih lešnika

2 kašike tople vode

2 kašike ulja

Za 1. fil:

12 žumanaca

12 kašika šećera

2 Vanilin šećera

1 kesica Puding sa ukusom vanile

2 kašike rGustina

450 ml mleka

250 g maslaca

50 g mlečne čokolade

70 g crne čokolade

8 kašika preliva sa ukusom karamele

Za 2. fil:

150 g šećera

150 g mlevenih lešnika

350 ml slatke pavlake

1 kašičica aroma vanile

Za dekoraciju:

2 kesice Šlag pene

200 ml hladnog mleka

150 ml slatke pavlake

Kakao mrvice

grančice ruzmarina

nar, mandarina

Priprema patišpanja:

6 belanaca umutite sa postepenim dodavanjem 6 kašika šećera. Posebno sjedinite 1 kašiku brašna i 120g mlevenih lešnika. Dodajte u umućena belanca i špatulom lagano promešajte. Kada se sve sjedinilo dodajte po kašiku ulja i tople vode i još malo promešajte. Sipajte u dva kalupa prečnika 22 cm i pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C,14-15 minuta.

foto: Printscreen/youtube/ Jednostavna kuhinja

Na isti način pripremite još dva patišpanja.

Priprema 1. fila:

300 ml mleka, šećer i vanilin šećer stavite na vatru da provri. U odgovarajući sud sjedinite 150 ml mleka, žumanca, puding i gustin. Sipajte u provrelo mleko i neprestano mešajući skuvajte fil. Sklonite sa vatre i pokrijte rastegljivom folijom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se ohladio sjedinite ga sa umućenim maslacem. Fil podelite na 3 jednaka dela.U jedan deo dodajte otopljenu mlečnu čokoladu a u drugi dodajte otopljenu crnu čokoladu.

Priprema 2. fila:

Šećer istopite na suvo pa dodajte mlevene lešnike i promešajte. Odmah izručite na papir za pečenje i ostavite da se ohladi. Kada se šećer ohladio u blenderu sameljite ali ne skroz sitno. Slatku pavlaku mikserom umutite, dodajte joj aromu vanile i samleveni šećer. Promešajte.

foto: Printscreen/youtube/ Jednostavna kuhinja

Priprema torte:

Sve patišpanje izbockajte viljuškom, a onda sipajte po 2 kašike karamel preliva i premažite. Božićna česnica je obavezna na trpezi!

Na tacnu stavite prvi patišpanj i premažite filom sa crnom čokoladom. Preko premažite trećinom 2.fila. Stavite drugi patišpanj, premažite filom sa mlečnom čokoladom i drugom trećinom 2.fila. Stavite treći patišpanj i premažite preostalim filom, kao i 2.filom. Stavite i četvrti patišpanj i tortu prebacite u frižider na hlađenje.

Dekorisanje:

Šlag penu, mleko i slatku pavlaku sipajte u odgovarajući sud. Mikserom umutite u čvrst šlag. Premažite tortu sa svih strana i dekorišite kakao mrvicama, ruzmarinom, narom i mandarinama.

BONUS VIDEO

(Espreso/Mihinja-kuhinjica.com/prenela T.M.)