uuh, kakav ukus!
NAJSOČNIJA PRASETINA IZ RERNE, BOLJA NEGO IZ PEČENJARE: Hrskava kožica se lepi za prste, a ukus boli glava - RECEPT
Za Božič je tradicija da se za ručak jede prasetina
Više ne morate da naručujete ranije iz pečenjare, pa da meso bude hladno. Napravite kod kuće sočno pečenje sa hrskavom koricom i to od sastojaka koji mogu da se pronađu svuda. Pivo daje specifičan ukus, ali i lepu boju. Peče se malo duže, ali zato ćete napraviti meso koje je toliko ukusno da nikada više nećete poželeti kupovno.
Sastojci:
10 kg prasetine
250 g soli
410 ml piva
180 g masti
310 ml voda
Priprema: Meso dobro operite i osušite. Zatim ga bogato posolite i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da stoji u frižideru preko noći. Mast istopite, a zatim premažite pleh, kao i meso. Stavite u pleh, pa sipajte vodu.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 2,5 sata. Pecite sat i po vremena u cugu, pa okrenite meso, a kada okrenete prelijte pivom. Nakon sledećih pola sata ponovo okrenite meso i opet prelijte pivom. Obavezno napravite i starinsku reformu! Zatim izvadite meso iz rerne i prospite višak tečnosti. Onda vratite da se peče još pola sata, a ako želite još hrskaviju kožicu pecite još 10-15 minuta.
BONUS VIDEO
(Espreso/stvarukusa/prenela T.M.)