Pita, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

recept

PRAZNIČNA PITA SA PROKELJOM KOJA ĆE SE SVIDETI SVIMA: Spolja HRSKAVO TESTO, a unutra KREMASTI FIL

Za pripremu pite sa prokeljom prvo zagrejte rernu na 200C

Objavljeno: 30.12.2023. 13:42h

Pita sa prokeljom ima kremasti fil od iseckanih glavica a obložena je lisnatim testom. Ima pravi zimski i praznični ukus, a obožavaće je vegetarijance i vegani! Ako volite prokelj isprobajte i recept Gordona Remzija za prokelj sa slaninom. Za pitu sa prokeljom potrebni su vam ovi sastojci:

Sastojci:

250 g prokulica

3 kašike putera ili veganskog putera

1 šargarepa iseckana na kockice

foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

2 rebra celera iseckana na kockice

2 čena belog luka mlevenog

1 kašičica sušene žalfije

50 g običnog višenamenskog brašna

500 ml povrtnog bujona

150 ml mleka ili veganskog mleka

⅛ kašičice soli i bibera

½ kašičice muskatnog oraščića

2 kašike parmezana, može i vegetarijanske ili veganske alternative

8 listova lisnatog testa

Ulje

Recept za pitu sa prokeljom:

Izdinstajte prokelj i povrće na puteru

Za pripremu pite sa prokeljom prvo zagrejte rernu na 200C. Prokelj pažljivo iseckajte i ostavite sa strane. U većoj šerpi otopite 1 kašiku putera, pa dodajte šargarepu i celer i kuvajte, mešajući, 7 minuta ili dok ne omekša, zatim dodajte iseckani prokelj i kuvajte još 5 minuta. Izvadite iz tiganja i ostavite na stranu. Istopite još 2 kašike putera u tiganju, zatim dodajte beli luk i žalfiju i kuvajte 1 minut. Umešajte brašno i kuvajte 2 minuta.

Sipajte kuvani prokelj i povrće sa mlekom u posudu za pečenje, a odozgo lisnato testo

Umutite bujon od povrća, malo po malo, pa malo po malo dodajte mleko, dobro umutite. Smanjite vatru i kuvajte 5 minuta ili dok smesa ne postane gusta i kremasta. Umešajte sve kuvano povrće, so i biber i muškatni oraščić. Zagrevajte 2 minuta. Sipajte kremastu mešavinu prokelja u posudu za pečenje otpornu na toplotu i pospite parmezanom. Lisnato testo poprskajte uljem ili premažite uljem. Lagano zgnječite list testa i stavite na kremastu mešavinu prokelja. Ponavljajte postupak dok cela pita ne bude pokrivena. Stavite u rernu i pecite 25 minuta ili dok lisnato testo ne porumeni. Uživajte u piti sa prokeljom!

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)