saznajte
OVO JELO SVAKA SRPSKA KUĆA MORA IMATI NA STTOLU ZA BOŽIĆ: Tradicionalno se sa njim PREKIDA POST, to je BOŽIĆNA ČAST
Danas skoro potpuno zaboravljeni srecijalitet, nekada je bila nezaobilazni deo srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje
Jedan od narodnih specijaliteta koji se tradicionalno pripremaju za Božić jeste i cicvara, odnosno palenta sa kajmakom. U nekim krajevima postoji običaj da se božićni post prekine upravo cicvarom, na božićno jutro i to da se uzmu tri mala zalogaja.
Cicvara, danas skoro potpuno zaboravljeni srecijalitet, nekada je bila nezaobilazni deo srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje.
Sprema se od žutog ili belog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka ili sira, u zavisnosti od toga u kom se kraju sprema specijalitet.
Božić je jedan od najradosnijih praznika kada je cela porodica na okupu i kada se priprema svečana praznična trpeza.
U pitanju je cicvara, za koju se ujedno smatra da je jelo kojim treba prekinuti božićni post, te je ona prvo što se jede na božićno jutro, zajedno sa česnicom koju lome ukućani.
Ono što je izvesno, jeste da je cicvara, koja je zapravo varijacija na temu kajmaka - samo bogatija, jako ukusna. A kako se pravi prava božićna tradicionalna cicvara, saznajte u nastavku teksta.
Sastojci:
300 g zrelog kajmaka,
300 g kukuruznog brašna - belo ili žuto,
600 ml mleka,
so.
Priprema:
U vruće mleko dodajte kajmak, pa sve to stavite na šporet dok ne provri. Potom smanjite temperaturu, pa postepeno kašiku po kašiku dodavajte kukuruzno brašno i konstantno mešajte kako se ne bi stvorile grudvice. Cicvara treba da se zgusne, ali ne treba da bude ni retka ni odviše gusta, već srednje gustine.
Takođe, smatra se da je tajna pripreme ovog jela u tome da treba uvek da se meša u istom smeru. Dodajte i so po želji.
Kada se cicvara zgusne, sklonite je sa ringle, i videćete da se mast od kajmaka pomalo odvaja - to je znak da je gotova.
Cicvara se služi dok je vruća.
Bonus video:
(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)