Sarma iz Jugoslavije, Foto: Printscreen/Youutube/ Moja mala kuhinja

ovo je pravo jelo

KUVARICA IZ JUGOSLAVIJE OTKRILA KAKO SE SPREMA SARMA ZA NOVU GODINU: Jedna je od najboljih - recept star 40 godina

Kuvarica iz Jugoslavije otkrila kako se sprema sarma za Novu godinu koja je jedna od najboljih, a po receptu koji je star 40 godina

Objavljeno: 29.12.2023. 17:51h

Za Novu godinu i Božić svi se polako pripremaju, a mnogi su već krenuli u kupovinu.

Spisak namirnica za te praznike je dug, pa tako svi misle o svakom detalju.

Osim što žene svojim ukućanima taj dan prave najukusniji poslasticu, tortu "Caricu" tako razmišljaju i o slanim specijalitetima.

Pred vama je sada sarma iz Jugoslavija koja je stara 40 godina, ali priprema ne može da se zaboravi.

Jedna kuvarica iz tog doba je otkrila kako se sprema.

Sastojci za sarmufoto: Printscreen/Youutube/ Moja mala kuhinja

Tu su sastojci i recept:

1 dcl jogurta

600 grama mešanog mlevenog mesa

800 grama suvih svinjskih rebara

20 većih listova kiselog kupusa

300 grama isečenog kiselog kupusa

Kiseli kupusfoto: Printscreen/Youutube/ Moja mala kuhinja

100 grama crnog luka

so

2 čena belog luka

200 grama pirinča

10 grama ljute paprike

1 jaje

10 grama ljute paprike

Za umak:

200 grama paradajz sosa

100 grama masti

1-2 komada ljute papričice

200 grama brašna

malo šećera

Kuvanje sarmefoto: Printscreen/Youutube/ Moja mala kuhinja

soli

Tu je priprema:

Od glavice kiselog kupusa odvojimo listove i od većih listova isečemo debelo rebro i stavimo ih na dasku. U mleveno meso dodati seckani crni luk (sirov ili pržen), beli luk, seckani peršun, papriku, so i jaje, kao i pirinač koji smo prethodno skuvali i ocedili. Sve dobro izmešamo i rasporedimo po listovima i uvijemo sarmu.

Sarma u šerpifoto: Printscreen/Youutube/ Moja mala kuhinja

Na dno činije stavite narezani kiseli kupus, na vrh stavite sardine i svinjska rebra. Ponovo sve prekrijte isečenim kupusom, prelijte supom ili vodom, poklopite i pustite da se sarma lagano kuva. Kada je sarma napola kuvana, dodajte sos i kuvajte dok potpuno ne omekša. Sarma mora da se kuva na laganoj vatri nekoliko sati.

Sarma na tanjirufoto: Printscreen/Youutube/ Moja mala kuhinja

Priprema sosa:

Od brašna i masti pripremiti sos, dodati crvenu papriku, paradajz sos i doliti čorbu od kosti odgovarajuće gustine. Posolite i zasladite po ukusu i prelijte preko sarme. Prethodno razblažite paradajz sos.

Bonus video:

(Espresp/Stil/I.B./Prenela: N.J.)