Čokoladna baklava u plehu, Foto: Printscreen/Youtube/ NMB'S kitchen

ovo je bombastično

PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI KAKO SE SPREMA ČOKOLADNA BAKLAVA: Poslastica na "šolje" - 1 trik u pripremi oni znaju

Profesionalni kuvari otkrili kako se sprema čokoladna baklava na "šolje", a jedan trik u pripremi onaji znaju

Objavljeno: 28.12.2023. 17:06h

Baklava je poslastica koju ne odbijaju ni deca, a ni starije osobe.

Bez premca je zbog svoje sočnosti, mekoće i fantastičnog ukusa.

Ukoliko trenutno postite za vas je tu posna čoko-višnja baklava koja ne može čak ni da se uporedi sa originalnom koja je toliko dobra.

Sada je pred vama čokoladna baklava na kojoj će vam svi pozavideti i čim je probaju pitaće vas kako se sprema.

Profesionalni kuvari znaju kako se ona najbolje sprema uz jedan trik.

Pravljenje smese za čokoladnu baklavufoto: Printscreen/Youtube/ NMB'S kitchen

Sastojci i recept su tu:

2,5 kašičice praška za pecivo

1/2 šolje ulja

1/2 kašičice soli

1/2 šolje vode

1/4 šolje kakaoa

1/2 šolje mleka

Pravljenje sirupa za čokoladnu baklavufoto: Printscreen/Youtube/ NMB'S kitchen

3,5 šolje brašna

Za nadev:

50 g čokolade

1/2 šolje pistaća

1/4 šolja kondenzovanog mleka

1/2 šolje oraha

1/2 kašičice mlevenog kardamoma

1/4 šolja indijskih oraha

Kora za čokoladnu baklavufoto: Printscreen/Youtube/ NMB'S kitchen

Za sirup:

1/2 limuna

1 šolja šećera

1/2 šolje vode

Priprema:

U posudi pomešajte ulje, mleko i vodu. Lepo promešajte, pa dodajte prosejano brašno, kakao, so i prašak za pecivo.

Sve dobro sjedinite, pa umesite mekano testo. Ako je potrebno sipajte još malo vode. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori nekih 30 minuta.

Kratko premesite, pa podelite testo na 14 jednakih delova.

Svaki deo razvucite u tanak krug, pospite brašnom i ređajte testo jedno na drugo. Zatim malo pritisnite rukama i pređite i oklagijom.

Pobrašnite i sa druge strane i ponovo razvucite testo.

Podelite na 2 jednaka dela, pa jedan deo što tanje razvucite.

Priprema nadeva:

U posudi pomešajte seckane orahe, indijske orahe i pistaće, pa dodajte kardamom i kondenzovano mleko.

Lepo sjedinite i ostavite sa strane.

Filovanje čokoladne baklavefoto: Printscreen/Youtube/ NMB'S kitchen

Priprema sirupa:

U šerpi pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte dok smesa ne krene da ključa i dok se šećer ne istopi. Zatim sipajte sok od limuna i promešajte.

Detaljna priprema:

Premažite tepsiju istopljenim puterom, pa stavite jednu koru. Isecite višak i premažite istopljenim puterom.

Na isti način poređajte i ostatak kora.

Stavite nadev preko, pa poređajte seckanu čokoladu. Preko stavite kore koje ste razvukli na isti način.

Čokoladna baklava u plehufoto: Printscreen/Youtube/ NMB'S kitchen

Svaki komad testa premažite istopljenim puterom.

Isecite kocke, pa sipajte istopljeni puter preko.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.

Čokoladna baklava na tanjirufoto: Printscreen/Youtube/ NMB'S kitchen

Preko vrele baklave sipajte hladan sirup i ostavite da upije.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/S.B./Prenela: N.J.)