Božićni medenjaci iz Hilandara, Foto: Espreso

savršeno ukusni

POSNI MILUTINOVI MEDENJACI SA SVETE GORE: Recept iz stare knjige koji ćete morati odmah da prepišete

Božićni post je u toku, a pravo iz Hilandara stiže recept koji je pogodan i za one koji poste na vodi

Objavljeno: 28.12.2023. 13:42h > 13:51h

Tokom posta slede nezaobilazni Milutinovi medenjaci na vodi, recept iz knjige "Svetogorski kuvar" (Onufrije Hilandarac).

Sastojci:

- 1 kg brašna

- 600 gr šećera

- 2 kašike meda

- 20 gr sode bikarbone

- 4 dl vode

Posni medenjaci na vodifoto: Printscreen/Youtube/Jaja i kobaja

Priprema:

Pomešajte sve sastojke i zamesite testo. Brašnjavim rukama uzimajte po malo testa i oblikujte medenjake. Poređajte ih u tepsiju na pek papir i pecite na 180°S.

Autor otac Onufrije Hilandarac sakupljao je godinama recepte na Svetoj Gori Atonskoj i kao sabrat naše najveće svetinje manastira Hilandara, sročio sve i objavio u knjizi "Svetogorski kuvar".

Ona nije samo klasičan kuvar, već recepti u sintezi sa životnim pričama i pogledima na svet kroz prizmu jednog Svetogorca.

BONUS VIDEO:

(Espreso/TelegrafOna/Prenala I.O.)