savršeno ukusni
POSNI MILUTINOVI MEDENJACI SA SVETE GORE: Recept iz stare knjige koji ćete morati odmah da prepišete
Božićni post je u toku, a pravo iz Hilandara stiže recept koji je pogodan i za one koji poste na vodi
Tokom posta slede nezaobilazni Milutinovi medenjaci na vodi, recept iz knjige "Svetogorski kuvar" (Onufrije Hilandarac).
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 600 gr šećera
- 2 kašike meda
- 20 gr sode bikarbone
- 4 dl vode
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i zamesite testo. Brašnjavim rukama uzimajte po malo testa i oblikujte medenjake. Poređajte ih u tepsiju na pek papir i pecite na 180°S.
Autor otac Onufrije Hilandarac sakupljao je godinama recepte na Svetoj Gori Atonskoj i kao sabrat naše najveće svetinje manastira Hilandara, sročio sve i objavio u knjizi "Svetogorski kuvar".
Ona nije samo klasičan kuvar, već recepti u sintezi sa životnim pričama i pogledima na svet kroz prizmu jednog Svetogorca.
BONUS VIDEO:
(Espreso/TelegrafOna/Prenala I.O.)