recept
SVETOGORSKA POSNA SARMA OD KISELOG KUPUSA: Toliko je DOBRA da nećete primetiti da NEMA MESA i slanine
Recept za najukusniju svetogorsku posnu sarmu
Za ovu sarmu kažu da je najbolje posno jelo koje možete napraviti!
Probajte i uverite se.
Potrebno je
- 1 glavica kiselog kupusa
- 1 praziluk
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g pirinča
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- prstohvat soli
- mleveni biber
- mlevena paprika
- maslinovo ulje
Priprema:
Pirinač prelijte hladnom vodom i kuvajte 10 minuta, isključite ringlu. poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta, pa procedite. Praziluk očistite, po dužini rasecite na četiri dela i sitno iseckajte. Crni luk isecite na kockice, šargarepu na kolutove, a beli luk sitno. Na malo maslinovog ulja kratko prodinstajte crni luk, zatim dodajte praziluk i šergarepu i na tihoj vatri dinstajte dok ne omekšaju. Sipajte u šerpu, dodajte izgnječen beli luk, pirinač, so, mleveni biber i mlevenu papriku po ukusu. Na kraju dodajte orahe i izmešajte. Na list kupusa stavite kašiku nadeva i zavijte sarme. Ređajte ih u šerpu podmazanu maslinovim uljem, prelijte vodom da ogreznu, poklopite folijom i pecite u rerni na 200 stepeni oko sat i po. Sklonite foliju da se sarme malo zapeku.
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/M.K./Prenosi M.M.)