predobra je
POSLASTIČARI SAMO OVAKO PRAVE POSNU ČOKO-VIŠNJA BAKLAVU: Najsočnija poslastica - recept ne zna niko bolje od njih
Poslastičari prave najsočniju posnu čoko-višnja baklavu, a recept niko ne zna bolje od njih
Božićni post je uveliko u toku i mnogima kreće voda na usta kada osim slanih specijaliteta negde ugledaju i ukusne poslastice.
Kolači i torte su nam svima omiljeni, pa tako i u tom periodu ne morate da očajavate jer su neke posne verzije još i bolje od mrsnih.
Starinska posna bajadera je takav primer i ukus koji se pamti, a mnogi je češće prave i u toj verziji kada ne poste.
Sada je za vas tu posna čoko-višnja baklava poslastičara koja je najsočnija, a svako parče se raspada u ustima koliko je dobra.
Tu su sastojci i recept:
prašak za pecivo
500 gr kora za baklavu
1 limun
100 grama posne čokolade
300-400 gr višanja
1 kašičica praška za pecivo
50 gr griza ili 100 gr posne plazme
50 gr mlevenih oraha
50 gr šećera
Za preliv treba:
2 kesice vanilin šećera
600 gr šećera
700 ml vode
Priprema: Pomešati mlevene orahe, šećer ,griz, prašak za pecivo, očišćene i oceđene višnje i 100 grama rendane čokolade, sa malo soka od limuna.
Kore podeliti po dve zajedno. Koliko imate dobijenih kora (po dve), na toliko delova podelite i fil. Prvu koru premažite uljem, pa stavite drugu goru, uz ivicu duže strane rasporedite fil i čvrsto urolajte.
Tako uradite sa svim korama. Ređati rolate u podmazanu đuvečaru, iseći ih oštim nožem na željenu veličinu, premazite odozgo sa malo ulja i kisele vode, posuti šecerom i staviti u zagrejanu rernu na 220 stepeni.
Preliv: Vodu i šećer kuvati na laganoj vatri 15 min, pred kraj dodati ostatak soka od limuna i vanilin šećer, pa hladnim sirupom prelijte vruću baklavu.
Bonus video:
(Espreso/Svetplus.com/O.J/Prenela: N.J.)