ukus koji se ne zaboravlja
BUGARKE PRAVE NAJBOLJU POSLASTICU ZA PRAZNIKE: Torta "Garaš" - kremast fil sa orasima - niko joj neće odoleti
Bugarke prave najbolju poslasticu za praznike, tortu "Garaš" sa kremastim filom sa orasima, a niko joj neće odoleti
Bliži nam se Nova godina, a i Božić, pa samim tim raste i želja za pravljenjem specijaliteta kojima ćemo svoje najmilije ostaviti bez teksta.
Novu godinu neki čekaju kod kuće uz dobru hranu, sa prijateljima ili porodicom, a neki ipak vole da za najluđu noć odu u neki provod.
Bilo kako bilo, hranu niko neće odbiti.
Naroćito ako tog dana spremite najukusniju Novogoišnju slanu tortu, rusku salatu...
Nikako slatkiše nemojte da izostavite, a pred vama je sada torta "Garaš" kakvu najbolje prave Bugarke.
Obavezno je prave za praznike, a nema šanse da ćete pogrešiti sa njom.
Ovo su sastojci za njihov recept:
liker - 2 kašike
jaja - 8 komada
vanila - 1 g
tamna čokolada - 200 g
orasi - 3 šolje, mleveni sirovi
tečna pavlaka - 200 ml
šećer - 400 g
kakao - 8 kašika
meki maslac - 250 g
Ovo je njihova priprema:
Prvi korak je razdvajanje jaja na belanca i žumanca. Zatim meki maslac isecite na kockice i stavite u duboku posudu pogodnu za mikser. U to dodamo 2 šolje šećera, ja stavim fini kristal, ali je još bolje ako je u prahu.
Počela sam da mutim mikserom. Mutite dugo dok se šećer ne rastopi, iako se meni lično sviđa kako se oseća. Zatim stavimo paket vanile i prosejanog kakaoa. Ponovo dobro umutite. Zatim u ovu mešavinu dodajte jedno po jedno žumance.
Posle svakog dobro umutite. Odvojimo 2/3 ove mešavine. Ovo će biti krem između kora. U preostalu 1/3 dodajte mlevene orahe i promešajte kašikom ili lopaticom.
Zatim umutite belanca u penu. Ne treba da bude veoma čvrst sneg. Dodati ostatak šećera u delovima i umutiti. Zatim belanca idu u mešavinu sa orasima, mešamo ponovo i pažljivo kašikom da zadržimo vazduh.
Ovu smesu podelim u tri jednake posude.
Obložam papirom za pečenje kalup za torte sa pokretnim prstenom prečnika 24 cm. Papir namazati uljem i sipati prvu posudu.
Dobro raspoređujemo prema obliku. Peći na 170 stepeni u zagrejanoj rerni 12-15 minuta.
Ne treba koru previše peći, jer onda postaje lomljiva.
Stavite prvu koru sa orasima na tanjir za tortu i obilno premažite kremom. Tako i sa sve tri kore.
Na treći sloj Garaš torte sipajte pripremljen ganaš od 200 ml tečne pavlake zagrejane do ključanja i 200 grama bogate crne čokolade otopljene u njoj. Ovde dodajem i liker.
Čokoladna torta se svuda lepo premaže. Ja lično ne volim pistaći i nisam ga ukrasila kao original, već sam ga ukrasila mlevenim orasima.
Zadovoljna sam rezultatom! Sad sam je pustila da se stegne!
A vi možete hrabro da napravite moju jednostavnu Garaš tortu!
Praznici će biti još bolji ako nju napravite.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J.)