morate da znate
KAFA JE ZAPRAVO VOĆE: Za sve ljubitelje ovog napitka, otkrivamo deset ČINJENICA za koje sigurno niste čuli
Kafa je zapravo...
Ovaj tekst će vam ulepšati dan, a još više otvoriti oči o ovom moćnom napitku bez kojeg većina ljudi ne započinje dan.
1. Kafa je druga najtrgovanija roba na svetu. Prema organizaciji Global Exchange, postoji oko 25 miliona farmera, u preko 50 zemalja koji učestvuju u proizvodnji kafe. Roba kojom se najviše trguje? Nafta.
2. Na italijanskom, espresso znači - kada se nešto istisne napolje. Ovo se odnosi na način na koji se espreso priprema - tako što se potiskuje ključala voda kroz presovanu osnovu od kafe. Iako espreso ima više kofeina po jedinici zapremine od kafe, on zapravo ima oko trećinu količine kofeina u poređenju sa uobičajenom šoljicom kafe, jer se konzumira u manjim količinama.
3. Kafa je prva hrana koja je sušena zamrzavanjem. Proces sušenja zamrzavanjem – kada se sveža hrana stavlja u sušaru, u kojoj se temperature spuštaju do minus 40 stepeni F – je prvi put korišćen za čuvanje hrane tokom Drugog svetskog rata.
4. Postoje dve vrste zrna kafe: arabika i robusta. Sedamdeset procenata zrna kafe su arabika. Iako je manje popularna, robusta je nešto malo gorča i ima duplo više kofeina.
5. Najveća količina kafe se proizvodi u Brazilu. Brazil proizvodi 40% svetske proizvodnje kafe, što je dvostruko više od drugoplasirane i trećeplasirane zemlje - Kolumbije i Vijetnama.
6. Havaji su jedina zemlja u SAD-u koja uzgaja kafu u komercijalne svrhe. Kona - kafa je poklon Sjedinjenih Američkih Država svetu kafe. Pošto kafa najbolje uspeva u klimatskim uslovima duž ekvatora, havajska klima je optimalna za uzgajanje kafe.
7. Osobe koje piju kafu imaju manji rizik od Alchajmerove bolesti. Istraživači su otkrili da stariji pacijenti sa visokim nivoom kofeina u krvi imaju veću šansu da izbegnu Alchajmerovu bolest. Istraživanja su pokazala da kofein utiče pozitivno na dijabetes tip 2 i Parkinsonovu bolest. Takođe se pokazalo da štiti od raka kože kod žena.
8. Kafa je zapravo voće. Zrna kafe, onakva kakva mi znamo, zapravo su koštice bobica nalik na trešnje, koje rastu u žbunju. Iako je kafa zapravo seme, naziva se zrnom zbog sličnosti sa zrnima pasulja.
BONUS VIDEO:
(Espreso/SrbijaDanas/Prenela I.O.)